Броят на жертвите от продължаващите горски пожари в Централна Португалия достигна 57 души и вероятно ще нарасне още, съобщи висш служител от вътрешното министерство в Лисабон, цитиран от Ройтерс.
Най-малко 18 тела са извадени само от изгорели автомобили, каза Жорж Гомиш, държавен секретар в министерството. Той говори пред репортери в оперативния щаб на службата за гражданска защита в градчето Педрогау Гранд, районът около което е най-силно засегнат от пожарите. Загиналите в колите си очевидно внезапно са се озовали в огнен капан, когато пламъците са прехвърлили шосе край града.
В борбата с горската огнена стихия участват почти 700 пожарникари и над 200 противопожарни коли, съобщиха от службата. Два самолета, изпратени от Франция и Испания, също хвърлят тонове вода над горящите горски масиви.
Европейският съюз активизира действията си в подкрепа на португалските служби, борещи се с огъня, предаде Асошиейтед прес. Еврокомисарят за хуманитарна помощ и управление на кризи Христос Стилианидис каза, че Франция ще изпрати още два самолета, а Испания — още няколко, но не уточни общия им брой.
Все още не е ясно как е започнал огненият ад, пламнал в събота около 14 ч.  местно време. Според Гомиш пламъците са се разпространили много бързо и по необясним начин, напредвайки по четири фронта. Президентът на Португалия Марселу Ребелу де Соуза пристигна в района на Педрогау Гранд, на около 200 км от столицата, още през нощта и след първия оглед каза, че «създалата се ситуация е безпрецедентна». Премиерът Антониу Коща следи развитието на борбата с огнената стихия от централния щаб на Гражданска защита в западната част на Лисабон.
Кметът на Педрогау Гранд — Валдемар Алвиш, съобщи, че някои села са «напълно обкръжени от пламъците».
Температурите в много райони на Португалия надхвърлят 40 градуса/БТА

Тагове: ; ;