Неотдавна избраният президент Макрон се кандидатира със силна проевропейска позиция. Той предложи създаването на общ бюджет на страните, използващи единната европейска валута, който да позволи общи инвестиции, да осигури спешна финансова помощ и да помогне на еврозоната да реагира по-добре на финансова криза, припомня АП. Бюджетът трябва да бъде ръководен от новия пост на общ финансов министър на еврозоната.
Рахой се съгласи, че «трябва да започнем да обсъждаме бюджета (на еврозоната)», но подчерта, че това е дългосрочна цел.
Макрон призовава за Европа, която защитава гражданите си чрез сътрудничество в областта на отбраната и сигурността, както и като им гарантира високи стандарти на социалните грижи. Той подкани европейските власти да направят повече, за да решат проблема за нископлатените работници от Централна и Източна Европа, които идват да работят временно в западните страни, включително Франция.
«Трябва да променим правилата», заяви Макрон, подчертавайки, че ситуацията създава нечестна икономическа конкуренция.
Освен това Макрон оцени като успешно постигнатото споразумение за продължаване на финансовата помощ за Гърция, съобщава Франс прес.

«Важно беше да постигнем това споразумение, на този етап, за да разполагаме с необходимото финансиране и да помогнем на Гърция в трудните реформите, които тя извърши», заяви той на съвместна пресконференция с Рахой/БТА

Тагове: ; ; ; ;