Френският президент Еманюел Макрон изрази проевропейските си възгледи на серия от срещи с премиерите на Холандия, Испания и Естония в Париж, в момент, когато се очаква другата седмица да започнат преговорите за Брекзит, предаде Асошиейтед прес.
Макрон се срещна с холандския премиер Марк Рюте и естонския му колега Юри Ратас и имаше работен обяд с испанския премиер Мариано Рахой. От следващия месец Естония ще ръководи работата на 28-те страни членки на ЕС до края на годината, припомня АП.
Отбраната и проблемите на сигурността, миграцията и климатичните промени са сред приоритетите на Франция за срещата на високо равнище на ЕС, насрочена за следващата седмица.
В съвместно изявление в двора на Елисейския дворец, Макрон заяви, че срещата му с Рюте е помогнала да се определят общите цели на Франция и Холандия за преговорите за Брекзит, които се ръководят от изпълнителната власт на ЕС. Холандският премиер подчерта, че «Брекзит означава също, че трябва да защитим гражданите си от икономическото отражение на това, което може да се случи»/БТА

Тагове: ;