FAZ: Президентът на Германия е изгубил вяра в приятелството между Русия и Запада

Дата на публикуване: 17 06 2017, 06:17


Не си струва да се очаква внезапно сближаване между Русия и Европа, това заяви в интервю за Frankfurter Allgemeine президентът на Германия Франк-Валтер Щанмайер.
Както подчерта бившият външен министър на Германия, вече в продължение на 15 години Москва и Западът все повече се отдалечават един от друг.
FAZ: президент Германии утратил веру в дружбу России и Запада

Reuters
 Понастоящем не си струва да очакваме «внезапно» сближаване между Русия и Европа, заяви в интервю за немския вестник  Frankfurter Allgemeine президентът Германии Франк-Валтер Щайнмайер.
«Ето вече в продължение на 15 години Русия и Европа все повече се отдалечават една от друга. Днес Руската Федерация търси своята идентичност не в общите моменти с Европа и Запада, а по-скоро в дистанцирането от тях, — констатира Щайнмайер. — Затова понастоящем внезапно сближаване между Русия и Европа не бива да се очаква».
Бившият външен министър на Германия, обаче, припомни, че «Москва се намира само на два и половина часа път със самолет от Берлин и си остава най-големият съсед на Германия».
Според Щайнмайер, в отношенията с Русия  Западът «трябва не да мисли на базата на безалтернативни категории, а да работи над промени».

Президентът на Германия предупреди Русия да не се намесва в парламентарните избори в Германия, които ще се проведат пред есента на 2017 г.

«Ако Москва все пак се опита да окаже влияние върху изборите в бундестага, то запасът от взаиморазбиране неизбежно ще се изтощи. Това ще навреди на двете страни», подчерта немският политик.

News Front

Източник: http://plus.faz.net/evr-editions/2017-06-16/45677/359585.html

 

Тагове: ; ; ; ;