Есминецът от ВМС на САЩ Fitzgerald се сблъска с търговски кораб около бреговете на Япония. това съобщи официалният представител на Тихоокеанското командване на американските Въоръжени сили Дейвид Бенхъм.

«Fitzgerald се сблъска с търговски кораб около 2.30 ч. сутринта местно време на 17 юни на около 56 морски мили югозападно от Йокосука, Япония», отбеляза той.

Банхъм подчерта, че след инцидента САЩ «са помолили за помощ японската брегова охрана».

«В момента се определя степента на ущърб, който е нанесен на кораба и травматизмът на екипажа. Ще бъде започнато разследване по инцидента», заключи представителят на ПАКОМ.

Банхъм съобщи също, че два буксира на ВМС на САЩ и ракетният есминец  Dewey са изпратени към мястото на произшествието.

«Ракетният есминец  Dewey, медицинската помощ и два буксира на ВМС на СЩА се насочват към инцидента така бързо, колкото е възможно, за оказването на помощ. Самолетите на ВМС на САЩ са в готовност за оказването на помощ», отбеляза той.

«Fitzgerald се движи по пътя си, но неговата мощност е съществено ограничена. Корабът е получил повреди на десния борд, както под и над ватерлинията», каза Бенхъм.

Той поясни, че «сблъсъкът е довел до неголямо потъване на кораба».

Жертви няма

ВМС на САЩ съобщиха за липсата на жертви в резултат на инцидента. Информацията е била публикувана на страницата на американския седми флот в Туитър.

«Понастоящем се съобщава, че отсъстват жертви. Определя се степента на ущърба, нанесен на кораба. На някои места корабът е получил пробойни», отбелязва от ВМС.

«Степента на травматизма на екипа се определя също», се казва на страницата в Туитър.

Но агенция Reuters,

позовавайки се на източници, съобщи, че много на борда на есминеца са били сериозно травмирани.

В частност, един от членовете на есминеца е бил евакуиран в резултат на получените травми.

Йокосука е централен град в японския регион Канто, разположен в префектурата Канагава, на 70 км от Токио.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ;