Президентът на САЩ Доналд Тръмп изпаднал в ярост, когато от СМИ разбрал за разследването на обстоятелствата около уволнението на главата на ФБР Джейм Коми, което се води спрямо него от спецпрокурора Робърт Мюлер.

Това съобщи в петък агенция Associated Press (AP), позовавайки се на източници от Белия дом.

Според наличните сведения, държавният глава силно се разярил и започнал да крещи, когато по телевизията видял новинарския блок, в който се говорело за разследването.

Помощниците и съветниците на Тръмп признават, че «той се разяри, заради разследването, започна да крещи срещу телевизорите в Белия дом, които излъчваха новините, твърдеше, че е станал обект на заговор», информира АР.

В петък сутринта Тръмп сравни ситуацията с разследването с лов на вещици и прехвърли отговорността за това върху човек, чието име не назова, който по-рано го е посъветвал да уволни Коми.

«Разследването спрямо мене, че съм уволнил директора на ФБР, се води от човек, който ме посъветва да уволня директора на ФБР. Лов на вещици!», написа Тръмп на своята страница в Туитър.

Белият дом опроверга информацията, че главата на вашингтонската администрация е признал съществуването на подобно разследване.

«Президентът не е  потвърдил съществуването на такова разследване, отбелязват представителите на пресслужбата на американския лидер.

  • Той е имал предвид материал, публикуван в сряда вечерта от вестник The Washington Post (WP), в който имаше позоваване на анонимно, незаконно изтичане на информация в медиите от държавни институции».
 Американските СМИ твърдят, че човекът, на когото Тръмп прехвърли отговорността за разследването, е  заместник генералния прокурор на САЩ Род Розенщайн, който назначи Мюлер за специален прокурор.
На този пост Мюлер, който по-рано оглавяваше ФБР, разследва твърденията за уж наличния сговор между Русия и екипа на Тръмп по време на предизборната кампания.
По-рано представители на администрацията на САЩ заявиха, че Тръмп е уволнил Коми от поста шеф на ФБР по препоръка на Розенщайн.

WP написа в сряда, позовавайки се на свои източници от администрацията на САЩ, че Мюлер е започнал да проучва въпроса, създавал ли е президентът на САЩ Доналд Тръмп пречки за правосъдието.

Изданието припомни, че, според съобщения от СМИ, държавния глава преди уволнението на Коми уж го е помолил да прекрати разследването по отношение на своя бивш помощник по национална сигурност Майкъл Флин.

Противниците на Тръмп считат, че подобна молба може да бъде оценена като възпрепятстване на правосъдието.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;