Във връзка с изострянето на отношенията между САЩ и Русия, а също предвид растящия военно-политически натиск, президентът на Русия Владимир Путин разказа за проблемите и опасенията, свързани с нарастващата активност на Запада и САЩ срещу Русия.

НАТО се приближава към границите на Русия, изгражда «противоракетен щит» в страните в Източна Европа — Полша и Румъния — като допълнение към радарната мрежа, свързана с турския противоракетен щит.

И това е без да се споменава за противоракетния комплекс THAAD в Южна Корея и в Аляска.

Всички тези действия са политическо предупреждение, което в отговор неизбежно ще предизвика засилване на руския военен потенциал, в това число ядрения.

Тези изявления съвпаднаха с началото на руската военна офанзива в Сирия. Руските войски навлязоха навътре в в районите на Алепо и Ес-Сувейда, увеличи се интензивността на авиоударите по позициите на терористите в районите на Ал-Бадия и Дераа.

Русия ожесточи риториката си във връзка с напрежението около новата американска администрация на фона на поредицата противоречия, започвайки с представянето на Русия като «вражеска държава».

САЩ въвеждат нови санкции, разполагат системи за ПРО в Европа, Азия и Аляска.

Що се отнася до Сирия, САЩ се върнаха към позициите, които бяха налице при бившия президент на САЩ, който призоваваше за смяна на режима.

За да засилят военното си присъствие в Сирия, САЩ увеличиха военния си контингент и броят на военните бази там, те са седем, чиято цел са съюзническите сили на сирийския режим.

Никой в САЩ не обръща внимание на срещите в Астана и Женева. Никой в САЩ не признава техните резултати.

СМИ, позовавайки се на спецпредставителя на ООН за Сирия Стафан де Мистура, съобщиха за реакцията на Русия на позицията на САЩ по сирийския въпрос.

Мистура заяви, че е потресен от назаинтересоваността на администрацията на САЩ за политическото регулиране в Сирия.

Вашингтон работи САМО и единствено в името на собствените си интереси — т.е. запазване сигурността на границите на техните съюзници, в частност Израел и Йордания, в това число и защита на съюзниците на САЩ от ИДИЛ, Джебхат ан-Нусра, САЩ работят и срещу  «Хизбулла».

За да гарантира тези интереси, администрацията на САЩ не се нуждае от Русия.

«Администрацията на САЩ изобщо не се вълнува от съдбата на Башар Асад. Но ако Русия има намерение да го остави на поста президент, то това ще се отрази на Русия, а и ще повлияе върху интересите на американците», заяви държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън на своя руски колега Сергей Лавров.

Превод: News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;