WP: Разследването на Тръмп заплашва президента с импийчмънт

Дата на публикуване: 16 06 2017, 06:11


Няколко дена след уволнението на директора на ФБР Джеймс Коми специалният прокурор на САЩ Робът Мюлер започна разследване на Тръмп по подозрение за възпрепятстване на правосъдието, съобщи  The Washington Post.
В случай на откриване на убедителни доказателства, конгресът ще реши да се пусне процедурата по импийчмънт.
WP: расследование в отношении Трампа грозит президенту импичментом

Reuters
 Решението на специалния прокурор Робърт Мюлен да проучи поведението на Тръмп ознаменува повратен момент в разследването на ФБР, което бе съсредоточено най-вече върху вероятната намеса на Русия в изборите за президент в САЩ и вероятните й връзки с екипа на Тръмп.
В хода на разследването също се разглеждат вероятните финансови престъпления от страна на приближени на Тръмп.
Когато Джеймс Коми заемаше поста директор на ФБР, той увери президента, че лично не е бил под следствие. Скоро след уволнението на Коми ситуацията се промени.
Тази седмица директорът на АНС Майкъл Роджърс и неотдавна напусналият поста си негов заместник Ричард Ледгет се съгласиха да отговорят на въпросите на помощниците на Мюлер.
  The Washington Post отбелязва: на този етап не е ясно, колко политици ще разпита или се кани да разпита Мюлер.
Представителите на АНС направиха изявление, в което се подчертава готовността «да си сътрудничат със специалния прокурор в пълна степен», те отказаха да коментират допълнително проблема.
Американските чиновници считат, че Роджърс и Ледгет доброволно ще застанат под следствие, но не е ясно, ще опишат ли те своите беседи с президента и други високопоставени чиновници в пълен обем или само в съответствие с пожеланието на Белия дом ще се позоват на правомощията на президента на САЩ.
The Washington Post се съмнява в това, че Белият дом действително ще прибегне до прерогативите на президента на САЩ, за да не позволи на Роджърс и Ледгет да отговорят на въпросите на следствието.
Експерти припомнят, че по време на скандала Уотъргейт Върховният съд е постановил следното — при разследване на наказателни дела чиновниците не могат да се позовават на прерогатива за укриване на доказателства.
News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ;