Въпреки мощната изолация, която се случи на Катар на 6 юни 2017 година, когато Саудитска Арабия Бахрейн, Обединените арабски емирства, Йемен, Египет, Либия и Малдивите, скъсаха дипломатическите си отношения с тази неголяма, но богата на нефт страна, Катар( Доха ) подписа договор за доставка на 36 американски тежки изтребители F-15QA за $12 милиарда.

 

 

 

Освен това, буквално преди няколко дни от Вашингтон се посипаха обвинения към Катар в съучастие с терористите, а малко след татъра САЩ продават на «нелюбимия» си съюзник достатъчно сериозна партия въоръжение. Защо?

Е, нали някак трябва да се въоръжават терористите, а напоследък все по-ясно става за всички, че именно САЩ се грижат за това.

 

 

 

 

Известно е, че за първи път информацията за сделка между Катар и САЩ за изтребителите F-15QA се появи още през 2016 година. ( Сега отделен въпрос е, това, което ние не знаем за отношенията им по назад във времето).

Тогава се говореше за запитването на Доха за покупка на 72 изтребителя от този тип на стойност $21,1 милиарда.

На пръв поглед стойността е просто космическа- $333 милиона за един борт, а договора е подписан за 36 единици. Обаче в цената влизат още авиационно въоръжение

( в неизвестни количества), обучение на пилотите( включително и всичко необходимо за това- симулатори и прочие), известно количество резервни части, и разбира се, известен обем логистични услуги- тоест, транспортирането насам, натам.

Имайки предвид всички тези фактори вече не изглежда чак толкова страшно, въпреки че е очевидно, че изтребителите Катар ще получи без грам намаления и по възможно най-висока цена.

Що се отнася до комплектацията — то F-15QA, е доста сходен до саудовския  F-15SA.

Този изтребител е развита модификация на двуместният F-15E Strike Eagle —многоцелна машина способна да се бори не само с въздушни, но и с наземни цели. Самолетът е оборудван със съвременна радиолокационна станция с активна фазирана антенна решетка.

 

 

Военната сделка между Катар и САЩ би трябвало сериозно да смути Саудитска Арабия и съюзниците й- защото това е ясен сигнал, че Доха все пак си остава важен съюзник за Вашингтон и не трябва да се минава червената линия.

А и САЩ всъщност търсят нови начини за да въоръжават терористите, и докато светът се втренчва в уж нажажените отношения на Катар и Саудитска Арабия, всъщност, не вжда по важния момент- ( което е и целта) въоръжаването на терористите, което продължава.

А и световноизвестен факт е, че въоръжение което закупува от където и да било Саудитска Арабия, след попадане в нейни ръце става абсолютно непроследяемо- тоест няма международен контролен орган, който би могъл да попита арабите: » А това оръжие, което купихте за какво Ви е и къде е?». Саудитска Арабия може да се разпорежда както намери за добре с въоръжението, без да дава обяснения на никого. Доста смущаващ, но факт.

Та дали от Катар или от друго място- въоръжението се прехвърля към Саудитска Арабия, а от там ..неведоми са пътищата му до терористите.

 

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;