Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и представители на «Тотал Е&П България» Б.В., «ОМВ Офшор България» ГмбХ и «Репсол България» Б.В. подписаха допълнително споразумение към договора за търсене и проучване на нефт и природен газ в блок «Хан Аспарух», съобщиха от Министерството.
Със споразумението се урежда продължаването срока на договора. От ведомството припомнят, че с решение на Министерския съвет от 18 април тази година срокът на разрешението за търсене и проучване в блок Хан Аспарух се удължава със 135 дни.
«Един от основните приоритети на настоящето правителство в енергийния отрасъл е търсенето и проучването на местните енергийни ресурси, тъй като разработването на местният добив ще гарантира конкурентни предимства за страната ни», е казала министър Петкова на срещата.

Тя е уверила, че комуникацията и съвместната работа между Министерството на енергетиката и «Тотал» ще продължат и в рамките на сегашния мандат. По думите на управителя на «Тотал» Ксавие Фожрас в момента продължава обработката на сеизмичните данни от проучванията в площта. Предвижда се през есента на тази година компанията да извърши и втори сондаж в блок «Хан Аспарух».
На срещата е бил представен Алманах на Черноморското крайбрежие, разработен от «Тотал», ОМВ и «Репсол» в партньорство с Института по океанология към Българската академия на науките/БТА

Тагове: ; ; ;