Турският президент Реджеп Тайип Ердоган остро осъди решението на САЩ да арестуват 12 негови телохранители, обвинени в участие в сблъсъци с прокюрдски демонстранти по време на посещението му във Вашингтон миналия месец, съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес.

«Ние ще се борим политически и юридически» срещу това решение, заяви Ердоган в реч по време на ифтар (вечеря през месеца Рамазан) в Анкара. Той обвини американската полиция, че не е направила нищо срещу «терористите», по думите му, които протестирали срещу него.

«Що за закон е това?», попита турският президент, визирайки решението на американската полиция да повдигне обвинения срещу охранителите му.

«Ако те не са там, за да ме охраняват, защо да ги водя с мен в Америка», добави Ердоган.
На 16 май пред резиденцията на турския посланик в САЩ, където тогава се намираше Ердоган, се разразиха ожесточени сблъсъци между поддръжници и противници на властите в Анкара. При сблъсъците бяха ранени девет души, двама от които тежко. Полицията заяви, че видеозапис показва как телохранители и няколко привърженици на Ердоган нападат малка група протестиращи.
Според представители на посолството на Турция боят пред резиденцията е бил предизвикан от членове на Кюрдската работническа партия (ПКК).
Американската полиция ще повдигне обвинения в углавни престъпления срещу седем охранители на Ердоган, а срещу петима ще бъдат повдигнати по-леки обвинения. Охранителите се върнаха в Турция заедно с президента, поради което те може да бъдат арестувани, ако отново посетят САЩ.
По време на безредиците полицията във Вашингтон задържа двама охранители на Ердоган, но впоследствие ги освободи. Полицията е установила самоличностите на 34 от 42-ма души, участвали в сблъсъците. В скоро време те трябва да бъдат арестувани/БТА

Тагове: ; ; ; ;