Balkan Insight: Сърбите благодариха на Кипелов за баладата му за Косово

Дата на публикуване: 16 06 2017, 06:32


Руската хеви-метър група «Кипелов» написа песен за това, как Сърбия изгуби своята бивша провинция Косово, пише Balkan Insight.
Както отбелязва изданието, творението е било благосклонно прието от сърбите, които благодарили за песента на руските «братушки».
Balkan Insight: сербы поблагодарили «братушку» Кипелова за балладу о Косове

Сюжетът на песента е на базата на битките на Косово поле през 1389 г. между сърбите и османците, а също за бомбардировките на НАТО над Сърбия през 1999 г., които доведоха до отделянето на Косово, пише  Balkan Insight.
«Порази ме темата за трагедията на славянския народ. Интересно, що за експеримент беше това — по-рано първоначално се появяваше музиката, а в този случай първо се появи текстът», написа Кипелов на канала на групата си в  в YouTube.
 
Авторът на стиховете Маргарита Пушкина добави по този повод, че «световната история — това е велик манипулатор, който си играе с нашето въображение. 
Думите за националната сръбска трагедия попаднаха в текста на песента».
В коментарите под видеото един ползвател със сръбско име благодари за песента на руските «братушки», отбелязва изданието.
Валерий Кипелов е руски музикант и «ярък националист», който подкрепи «анексията» на Крим от Русия, а също участва в музикални фестивали в полуострова, посветени на това събитие.
Русия и Сърбия се отнасят исторически топло една към друга, заради принадлежността си към славянския етнос и еднаквата вяра.
Болшинството сърби считат Москва за един от най-значимите си съюзници, особено в борбата против международното признаване независимостта на Косово, в което живеят главно албанци-мюсюлмани, припомня  Balkan Insight.
Сърбия на свой ред отказа да подкрепи западните санкции, въведени срещу Русия заради конфликта в Украйна, независимо от изявленията на Брюксел, че Сърбия, като кандидат за ЕС, трябва да се придържа към общата външна политика на другите членове на ЕС.
News Front

Тагове: ; ; ; ;