Външният министър на Германия Зигмар Габриел и канцлерът на Австрия Кристиан Керн разкритикуваха законопроекта за ожесточаване на антируските санкции в областта на енергетиката.
 «Ние виждаме заплаха от екстериториалните санкции за европейските предприятия, които се занимават с енергийното обезпечаване на Европа», се казва в съвместното изявление, публикувано на сайта на германското външнополитическо ведомство».
В документа се казва също, че ожесточаването на санкциите може да окаже негативно въздействие върху интересите на европейските компании и да повлияе отрицателно върху отношенията между Европа и САЩ.
Законопроектът дава на президента на САЩ правото да въвежда санкции към лица, които еднократно са инвестирали от $1 млн в изграждането от Русия на експортните тръбопроводи или са предоставяли на Москва за целта оборудване (в това число на лизинг), технологии и услуги. Пределната сума за транзакциите за година е $ 5 млн.
В законопроекта за допълнителните санкции има отделен параграф за «Северен поток 2». В него се казва, че САЩ ще продължават да възпрепятстват реализирането на потока, «заради неговите пагубни последици за енергийната безопасност на ЕС, развитието на газовия пазар в Централна и Източна Европа и енергийните реформи в Украйна».
«Политическите санкции не трябва да засягат икономическите интереси. Заплахата от наказване над компаниите от Германия, Австрия и други европейски страни, поради това, че участват в газовите проекти с Русия, такива като «Северен поток 2″, или ги финансират, внася напълно ново и отрицателно качество в европейско-американските отношения», се казва в изявлението.
«Енергообезпечаването на Европа — това е въпрос на Европа, а не на САЩ», подчертават Габриел и Керн.
Енергийните интереси

Пет европейски компании —  Engie, OMV, Royal Dutch Shell, Uniper и Wintershall — участват във финансирането на магистралния газопровод «Северен поток 2». В съответствие със споразумението, сключено през април 2017 г., европейските партньори на оператора на газопровода Nord Stream 2 AG трябва да предоставят 50 % от общата стойност на «Северен поток», която в момента се оценява на 9.5 млрд евро.

В началото на седмицата партньорите по проекта «Северен поток 2» подписаха споразумение за дефицитно финансиране — но в случай, че не достигне проектно финансиране. Сделката беше сключена на 2 юни по време на Петербургския международен икономически форум.

Проектът «Северен поток 2» предполага изграждането през Балтийско море на още две линии на газопровода с мощност 55 млрд куб.м.

Проектът трябваше почти напълно да копира — и технически, и корпоративно — вече работещия «Северен поток».

Изграждането на газопровода трябваше да започне през 2018 г., а неговият пуск бе планиран за края на 2019 г.

Не можа да се създаде съвместно предприятие с чуждестранните партньори, защото влизането в състава на акционерите на проектната компания  Nord Stream 2 AG бе блокирано за чуждестранни партньори от полските власти.

След това партньорите решиха да потърсят друга схема на сътрудничество и оформиха участието си не чрез акционерно участие, а чрез кредитно финансиране.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ;