Сенатът на Конгреса на САЩ в сряда подкрепи включването на поправки за ожесточаване на анитруските санкции в законопроект, който първоначално бе насочен към засилване натиска към Иран.

По-рано тази поправка бе съгласувана по време на продължилите дълго време дискусии между представителите на Републиканската и Демократическата партии с участието на лидерите на двете организации в Сената — Мич Макконъл и Чарлз Шумер.

Включването на поправката в законопроекта за Иран ще позволи на сенаторите да не губят време за внасянето на отделни инициативи, които касаят само Русия. Окончателното гласуване на текста ще може да се състои още тази седмица, макар все още датата да не е определена.

Сенаторите предлагат да се засили действащият по отношение на Русия санкционен режим веднага в няколко посоки.

На първо място те настояват за законодателно скрепени санкции, въведени на базата на изпълнителните укази на екс-президента Барак Обама във връзка със ситуацията в югоизточна Украйна и по повод присъединяването на Крим към Русия.

Това ще засегне тези, които, според Вашингтон, са съпричастни към кибератаките, които без доказателства се приписват от САЩ на Русия.

Освен това, законодателите планират да лишат Белия дом от правото еднолично да смекчава санкционният режим. За това президентът трябва да представи в Конгреса конкретен списък с лица, с които се планира свалянето на санкциите, а също да увери законодателите, че Русия е променила своята политика в редица направления, в това число за Сирия и Украйна.

Според текста на поправката, държавният глава също ще е длъжен да въведе санкции срещу тези, които оказват «значителна финансова, материална или технологична подкрепа» на правителството на Сирия.

На президента се дава правото да въвежда ограничения срещу лица, влагащи крупни суми — от 1 млн долара и повече — в строителството от Русия на тръбопровода за експорт на енергоресурси.

Предвидени са санкции за «нарушаване правата на човека» и извършването на кибератаки срещу САЩ.

Както уточняват от апарата на сенатския комитет по международни въпроси, законопроектът, предполагащ засилване на натиска срещу Иран и Русия, на този етап се намира в процес на разглеждане в Сената на САЩ и не може да постъпи на обсъждане в Палатата на представителите.

«Никакъв законопроект» за санкции по отношение на Русия не се е приемал в Сената.

Сенатът с 97 гласа ЗА и два ПРОТИВ включи поправката за антируските санкции в законопроекта за рестрикции срещу Иран. Самият законопроект остава една от главните инициативи, които се намират на разглеждане в Сената», каза сътрудник на апарата.

Аналогично уточнение направиха и помощниците на члена на комитета по международни въпроси демократа Робърт Менендес, според тях, «Сенатът одобри поправка към разглеждания законопроект».

Самият документ се ползва от широката двупартийна подкрепа и по-вероятно да бъде приет от горната палата.

Но, както отбелязва разговор с ТАСС сътрудникът от апарата на Конгреса на САЩ, който се занимава много години със санкционната тематика, Палата на представителите едва ли ще подкрепи тази инициатива.

«Настоящият сенатски законопроект е по-силен, отколкото се очакваше — това е сериозно двупартийно предложение», призна специалистът.

Според него, дори ако проектът не бъде приет, то при всички случаи това ще затрудни администрацията на Тръмп относно смекчаването на подхода към Русия, включително връщането на дипломатическата собственост на Русия, чийто достъп бе закрит от предишната администрация на Обама в края на декември миналата година.

News Front

 

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ;