Сериозна дестабилизация на кавказкия регион на Русия от страна на ИДИЛ е възможна, но е малковероятна, това заяви политологът, кавказовед Андрей Епифанцев.

За последните години руската власт там извърши голяма дейност по изкореняване на бандитите нелегали, прекрати финансирането извън граница, а и от вътрешността на страната.

Русия се опитва да подрони и социалната база на терористите.

Немалко беше направено, макар и да е недостатъчно, за укрепване на държавните институции и намаляване нивото на недоволство на населението от съществуващата ситуация, което е един от главните мотиви за отиването в гората.

Времената от 90-те години с бандитските нелегали няма да се повтори, дори ако ИДИЛ поиска да направи това. Това е абсолютно сигурно.

Но ако международните ислямистки радикали поискат да активизират работата в кавказко направление, то не бива да се изключва изостряне на обстановката.

Очакваше се, че ще има вълна на хора, които се връщат от Сирия , но на този етап не се случи. Но не бива да считаме, че и в бъдеще няма да се случи.

Но дори и в този случай, обаче, няма как да видим рязко и кардинално влошаване на ситуацията.

Максимум идиловците ще успеят да направят някакви терористични атаки в Кавказ или извън него, което по същество е много лошо, но това не променя кардинално ситуацията.

Но вероятността ислямистките терористи да се опитат да организират редица терористични атаки на територията на Русия е МНОГО ГОЛЯМА, твърди завеждащ отдела за Средна Азия и Казахстан към Института за страните от СНГ Андрей Грозин.

Това по принцип се прави от родени от страните от Средна Азия. Считам, че в близко време този проблем рязко ще се изостри.

Думите на президента на Русия са потвърждение на това. Той не би направил подобни изводи без основание.

Според мен, вероятността от сериозен терористичен акт в някой от крупните градове на Русия рязко нарасна.

На ислямския тероризъм му е нужна гръмка акция, особено сега, когато възникна ситуацията около Катар и Саудитска Арабия.

За съжаление, в Европа на този етап не са разбрали, че спрямо терористите правоохранителите и съдебната система трябва да действат безпощадно.

А в Средна Азия го разбраха това. И плодовете са налице.

Нито една държава в този регион не е застрахована от междуетнически сблъсъци и социални кризи — те подхранват ИДИЛ.

На този етап ситуацията в Русия е под контрол.

Терористите практически нямат никакви шансове».

Newns Front

Европа заприлича на бойно поле.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;