Властите във Франция започнаха разследване по отношение на френско-шейцарския циментен концерн LafargeHolcim по подозрение за финансиране на терористична дейност в Сирия, както и за създаването с това на заплаха за живот на хората. Това съобщи във вторник агенция

Reuters, позовавайки се на осведомени източници.

Според техните данни, делото се води от трима следователи, един от които е специализиран в борбата с тероризма, а двамата други — във финансови престъпления.

Официалният представител на  LafargeHolcim, най-крупната в света компания в областта на производството на цимент и строителни материали, се е въздържал от коментар по повод съобщението, предава агенцията.

През януари компанията — производител на строителни материали  LafargeHolcim се оказа в центъра на скандал, след като вестник  Le Monde съобщи, че компанията е начислявала средства на терористични групировки, в това число на терористичната организация «Ислямска държава».

Както твърди изданието, филиалът на френската компания в Сирия е имала договор с бойците от Ислямска държава през 2013-2014 години, за да обезпечи функционирането на своя завод за производство на цимент в североизточната част на Сирийската Арабска Република.

Работа на завода в тази страна е била спряна на 19 септември 2013 г.

След реакцията на обществените организации Министерството на икономиката на Франция се обърна към прокуратурата, за да изясни, влизала ли е компания в сговор с Ислямска държава.

Едновременно жалба в прокуратурата е подала и френската Асоциация за защита правата на пострадалите от икономически престъпления.

LafargeHolcim, чиято щаб-квартира се намира в Париж, заяви, че нейният сирийски филиал е платил на трети лица, за да се договорят с въоръжените групировки.
Ръководството на компанията твърди, че това е била направено с цел «да се обезпечи безопасността на служителите» на завода.
Компанията твърди още, че «крайните получатели на парите не са й били известни».
News Front

 

Тагове: ; ; ; ;