Всички задгранични съюзници и партньори без изключение молят САЩ да нормализират отношенията си с Москва. Това заяви във вторник държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън.

«За да разберете какво чувам от страна на съюзниците, партньорите, крупните и малки държави, при това без изключение. До момента не съм имал двустранни преговори, нито една среща, нито един кратък контакт с нито един колега от нито една страна в Европа, в Близкия Изток, дори в Юго-Източна Азия, по време на които да не са ми казали: моля ви, оправете отношенията си с Русия, те трябва да бъдат подобрени.

Те считат, че влошаването на руско-американските отношения ще доведе само до влошаване на ситуацията, в която се намират самите те», подчерта Тилърсън по време на слушанията в един от подкомитетите  към Сената на Конгреса на САЩ.

«Хората ме умоляват да си взаимодействам с руснаците и да се опитам да подобря настоящата ситуация», каза ръководителят на външнополитическото ведомство на САЩ, отбелязвайки, че именно в това се заключава и подходът към Русия на администрацията на САЩ начело с президента Доналд Тръмп.

«В това се заключава нашият подход», увери Тилърсън.

 

Едновременно с това той съобщи, че американските власти искат да използват «по-усъвършенствани методи» за пропагандно въздействие върху населението на Русия, в това число чрез използването на социалните мрежи, теле- и радиоизлъчвания.

«Ние ще продължим да полагаме всички усилия, за да гарантираме, че участваме в разговорите на младежите и другите групи население вътре в Русия», каза държавният секретар на САЩ.

Той заяви още, че САЩ и другите страни имат основание да се тревожат по повод определени стъпки на Русия на международната арена, а също по повод приписваните на Москва действия.

Той също, но без да дава доказателства, повтори обвиненията по адрес на Русия за това, че уж се е намесвала в хода на изборите в други страни.

Но, дори когато партньорите на САЩ изразяват опасения по този въпрос, те искат Вашингтон да реши проблемите с Москва «‘чрез взаимодействие», продължи Тилърсън.

«Те не искат ситуацията да се влоши, защото, ако се влоши, те се страхуват, че тяхното положение също ще стане по-лошо», поясни държавният секретар.

«Важно е ние да се заемем със съществуващата понастоящем ситуация в руско-американските отношения. Считам, че тя отговаря на интересите на САЩ и стабилността в света», направи изводите си Тилърсън.

News Front

 

 

 

 

Тагове: ; ;