Президентът на Русия Владимир Путин в интервюто с американския кинорежисьо Оливър Стоун сподели за «адекватния отговор» на НАТО.
Втората серия на филма на Стоун, създаден на база интервюта с Путин, бе излъчена по американския телевизионен канал Showtime.

Отговорът на НАТО

Никита Сергеевич Хрущев. Архивное фото
Говорейки за НАТО, Путин заяви, че Русия ще даде адекватен отговор на действията на алианса за запазването на стратегическия баланс.
«За нас тук има две заплахи, за Русия. Първата — разполагането на тези противоракети в непосредствена близост до нашите граници в източноевропейските страни, а втората заплаха е в това, че пусковите антиракетни установки за няколко часа могат да бъдат преоборудвани в установки за ударни ракети.
В Източна Европа, по вода, море, те ще бъдат разположени на корабите, които ще дежурят в Средиземно море и северните морета, и на Аляска ще поставят», отбеляза президентът на Русия.
Според него, Русия в момента практически е обкръжена от ПРО.
«В действителност, това е още една груба и голяма стратегическа грешка на нашите партньори, защото на всички тези действия Русия ще даде адекватен отговор. И това ще означава не нещо друго, а още един тласък в надпреварата във въоръжаването. При това нашият отговор ще бъде значително по-евтин.
Техниката ни може да е по-груба, но тя ще бъде по-ефективна.
И ние ще запазим този така наречен баланс на силите.
Балансът — това е много важно нещо», добави руският лидер.
Путин отбеляза още, че разширяването на НАТО и разполагането на системите на ПРО в Европа принуждават Русия да реагира така.
Говорейки за разширяването на алианса, Путин подчерта, че заедно с това могат да се сключат договори за безопасност и взаимна помощ, ако страните се чувстват в опасност.

 

Според Путин, след като се разруши СССР, а Иран се отказа от ядрените си програми, няма смисъл да се разполагат ПРО и да се разширява алиансът.
«Но след това САЩ едностранно излязоха от Договора за ПРО. И през цялото време ни казват: това не ви засяга…
Това уж се правело срещу Иран.
Но сега няма проблем с Иран.
Иран се отказа от всякакви ядрени програми на военните. 
САЩ се съгласиха с това и подписаха съответния документ.
А програмата за развитието на системите за противоракетна отбрана с нейните елементи в Европа продължава с пълен ход.
Против кого?
Това ни принуждава да реагираме по някакъв начин», заяви руският лидер.
News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;