Председателят на Съвета на Федерациите по международните въпроси Константин Косачов счита, че НАТО е главната причина за съхраняващото се разделение в Европа.
«НАТО е главната причина за запазващото се разделение в Европа. Минимум не се справя с реалните заплахи, а максимум — генериращо нови», написа сенаторът в своя Фейсбук
Той цитира думите на министъра на отбраната на Германия Урсула фон дер Ляйен, която по-рано заяви, че по отношение на Русия трябва да се работи от позиция на силата.
«Ето така. Алиансът, както винаги са се опитвали да обяснят, е изключително отбранителен. Но от позицията на силата. Спомням си как преди години генералният секретар на НАТО Столтенберг от трибуната на Мюнхенската конференция огласи стратегията на алианса:
«Отбраната на територията на НАТО започва извън пределите на границите на алианса», подчерта той.
Косачов сподели, че е разговарял със Столтенберг за аналогичната стратегия на Русия: «Отбраната на територията на Русия започва В пределите на руските граници».
«И когато го попитах, готово ли е НАТО да се съгласи с аналогична на стратегията на Русия, той решително поклати глава в знак на отрицание. На своите — всичко, на враговете — закон. Пък и от «позицията на силата», заключи той.

Тагове: ; ; ; ;