Светът влезе в нова фаза. Окончателно и без връщане назад завърши онзи ред, който се установи в международните отношения след Втората световна война.

Събитията в последно време ни направиха свидетели не само на разпад в отношенията между Русия и Запада, но и на разпад на самия Запад.

Отначало британците гласуваха за Брекзит — излизане от ЕС, а след това победи популистът Доналд Търмп в САЩ. Това доведе до пълен шок и ужас сред политическия елит на Запад, особено в неговата континентална част.

Политическият Берлин — главното ядро и мотор на ЕС — независимо от безпощадната критика към Тръмп по време на предизборната надпревара, бързо се преобърна и се постара да се приспособи към новите сили на своя главен задокеански партньор.

Берлин направи нови назначения в кабинета, чиято цел беше да се запази немско-американската ос на съюзническото партньорство.

След инаугурацията на Доналд Тръмп Вашингтон бе посетен от федералния министър на външните работи Зигмар Габриел, от федералния министър на отбраната Урсула фон дер Ляйен. В Берлин и по време на Международната конференция по сигурността в Мюнхен пристигнаха държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън и министърът на отбраната Джеймс Матис.

В средата на март се състоя визитата на федералния канцлер Ангела Меркел във Вашингтон.

Както отбелязват СМИ, преговорите между лидерите на страните са минали прохладно, дори гнетящо прохладно.

Американският лидер, хвалейки Германия за активното й участие във военните операции на НАТО, подчерта необходимостта от по-справедливо разпределение на финансовите ангажименти.

А конкретно — увеличаване на оборотните разходи от страна на Германия и другите страни-членки на НАТО.

Двете страни изразиха готовността да си сътрудничат в борбата с тероризма и за мирното разрешаване на конфликтите в Сирия, Либия и Украйна.

Както отбеляза тогава федералният канцлер на Германия, в тази област «се състоя много добър първи обмен на мнения».

Позициите рязко се разминаха в сферата на икономическото взаимодействие между страните.

«Аз не съм изолационист, аз съм за свободна търговия», отбеляза тогава президентът на САЩ. — Но доста страни се отнасят нечестно към САЩ».

Според него, в Щатите са изгубени много работни места, а страните с огромен експортен профицит заплашват с митнически бариери американците.

Време е да се договорим по нов начин и да балансираме ситуацията, стана ясно от посланието на Тръмп.

Германия е за нови отношения със САЩ

Понастоящем, дори без значение на различните мотиви и отправни точки, се наблюдава пълно единство на всички политически сили в Германия, започвайки от немските консерватори (христиан демократите) и дори до Левите (социалистите) по въпроса за нуждата от нови позиции по отношение на САЩ.

«Времената, когато ние напълно се доверявахме на другите, останаха в миналото…Това го усетих в последните дни…Ние, европейците, наистина трябва да вземем съдбата в своите ръце…Ние трябва сами да се борим за своята съдба».

Разбира се, дружбата със САЩ и Великобритания остава, но трябва да се положат усилия към добросъседство с другите, където това е възможно. И с Русия също…», така каза Ангела Меркел с чаша бира в ръцете си на 28 май по време на предизборно мероприятие на ХСС.

Това се случи след срещата на НАТО в Брюксел и след срещата на G7 в Таормин.

И федералният министър на външните работи на Германия, социалдемократът Зигмар Габриел в интервю за Втори обществен телевизионен канал ZDF на 29 май превърна на пух и прах лидера на САЩ Доналд Тръмп.

Според него, вместо да акцентира върху въпроса за правата на човека по време на визитата си в Саудитска Арабия Тръмп е говорил да доставката на оръжие.

По време на срещата в Брюксел американският лидер се обърна с призив към един от лидерите на страните от ЕС, опитвайки се за поучи всички.

Същата ситуация се повтори и по време на срещата на Голямата седморка, която Зигмар Габриел нарече «корени на западния свят, който е нещо повече от обозначение на географските координати, става дума за ценностите: демокрация, права на човека, върховенство на международното право, а не правото на най-силния…».

«Видяхме един от лидерите на западния свят, който се отдалечи от тези фундаментални идеи…Нещо се случи…Западът стана толкова малък за тези дни, той стана по-слаб. В тези променящи се условия Европа вече има нова роля, тя трябва да се договори по нов начин», заключи министърът.

Лидерът на Левите Катя Кипинг заяви:

«Най-накрая дойде моментът, в който трябва да се регулират наново отношенията със САЩ, на базата на равните начала».

Но всичко това на този етап са само думи.

Ще почакаме да видим действията.

News Front

Тагове: ; ; ; ; ;