Епидемията от холера, избухнала в Йемен, излиза изпод контрол. Всяка минута се разболява по едно дете, предупреди днес международната хуманитарна организация «Спасете децата», цитирана от Ройтерс.
Хиляди хора могат да умрат от заразата в близките месеци, експертите предричат, че ще се заразят до 300 000 души. Според «Спасете децата» броят на заразените се е утроил за последните две седмици.
Вилнеещата гражданска война в арабската страна, ширещият се повсеместен глад и липсата на достъп до чиста вода усложняват разпространението на епидемията от холера — чревно разстройство, което може да убие човек за броени часове.
Здравната система на разорената страна не е в състояние да се справи. Болниците са претъпкани, лекарствата и течностите за венозно хидратиране на организма са на изчерпване.
Епидемията избухна в края на април и според ЮНИЦЕФ до момента са починали над 920 души, а са регистрирани 124 000 случая на заболяването — почти половината от тях са деца. Над 2 млн. деца в страната са недохранени, което прави отслабените им организми по-уязвими за холерата.
Представителят на «Спасете децата» в Йемен Грант Причард настоя за увеличение на спешната финансова помощ, за да може да се води борба с епидемията. «Време е светът да се задейства, преди хиляди йеменски момчета и момичета да умрат от една напълно лечима болест», посочи той/БТА

Тагове: ; ; ;