По време на слушанията в един от подкомитетите към Сената на Конгреса на САЩ държавният секретар Рекс Тилърсън заяви, че на настоящия етап НЕ подкрепя съгласувания в Сената на Конгреса на САЩ законопроект, предполагащ ожесточаването на режима на едностранни американски санкции по отношение на Русия.

Той подчерта, че законопроектът съдържа елементи, предизвикващи възражения в него.

«Струва ми се, че има няколко проблемни области сред тези положения», каза главата на външнополитическото ведомство на САЩ.

Както той поясни, предлаганите от законодателна власт на САЩ рестрикции не могат да не ударят по «дипломатическите усилия, върху опита да се постигне някакъв прогрес» в отношенията между Москва и Вашингтон.

«Ако ние не можем да постигнем прогрес, то…много е вероятно, и аз това го казах на други в Сената, че ще ви звъня и казвам, че е настанало време да се действа сега, за да се мотивира някакво придвижване с руснаците», призна Тилърсън, обръщайки се към членовете на горната палата на Конгреса, имайки предвид съгласуваният законопроект.

Според думите на държавния секретар, той разбира и подкрепя стремежа да се запази възможността да се ожесточат ограничителните мерки по отношение на Русия.

Въпросът се заключава в това, трябва ли САЩ в момента да предприемат подобни мерки, отчитайки факта, че Москва и Вашингтон се опитват да нормализират отношенията си, убеден е Тилърсън.

«На този етап не знаем, ще има ли резултат от действията, които предприемаме днес. За целта ще ни е нужно малко време», заяви той.

 

«Важно е да се заемем със съществуващата ситуация днес в руско-американските отношения. Считам, че тя отговаря на интересите на САЩ и стабилността в света. Ние можем или да отидем по пътя на по-нататъшното влошаване на отношенията, или да пробваме да ги стабилизираме и подобрим», отбеляза Тилърсън.

В изявлението си по-рано същия ден в сенатския комитет по международни въпроси, той съобщи, че администрацията на Тръмп иска да съхрани гъвкавостта по въпроса за използването на едностранни санкции по отношение на Русия, т.е. да способства както да ги ожесточи, така и да ги отмени.

«На нас ни трябва гъвкавост, която позволява да се повиши температурата, когато ни се струва, че нашите усилия с Русия — или за Сирия, или за Украйна…- не дават резултат. Но има определени канали, по които ние (САЩ и Русия) започваме да говорим и на мен не ми се иска да затваряме тези канали», каза Тилърсън.

Всички задгранични съюзници и партньори без изключение молят САЩ да нормализират отношенията си с Москва. Това заяви във вторник държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън.

«За да разберете какво чувам от страна на съюзниците, партньорите, крупните и малки държави, при това без изключение. До момента не съм имал двустранни преговори, нито една среща, нито един кратък контакт с нито един колега от нито една страна в Европа, в Близкия Изток, дори в Юго-Източна Азия, по време на които да не са ми казали: моля ви, оправете отношенията си с Русия, те трябва да бъдат подобрени.

Те считат, че влошаването на руско-американските отношения ще доведе само до влошаване на ситуацията, в която се намират самите те», подчерта Тилърсън по време на слушанията в един от подкомитетите  към Сената на Конгреса на САЩ.

«Хората ме умоляват да си взаимодействам с руснаците и да се опитам да подобря настоящата ситуация», каза ръководителят на външнополитическото ведомство на САЩ, отбелязвайки, че именно в това се заключава и подходът към Русия на администрацията на САЩ начело с президента Доналд Тръмп.

«В това се заключава нашият подход», увери Тилърсън.

 

Едновременно с това той съобщи, че американските власти искат да използват «по-усъвършенствани методи» за пропагандно въздействие върху населението на Русия, в това число чрез използването на социалните мрежи, теле- и радиоизлъчвания.

«Ние ще продължим да полагаме всички усилия, за да гарантираме, че участваме в разговорите на младежите и другите групи население вътре в Русия», каза държавният секретар на САЩ.

Той заяви още, че САЩ и другите страни имат основание да се тревожат по повод определени стъпки на Русия на международната арена, а също по повод приписваните на Москва действия.

Той също, но без да дава доказателства, повтори обвиненията по адрес на Русия за това, че уж се е намесвала в хода на изборите в други страни.

Но, дори когато партньорите на САЩ изразяват опасения по този въпрос, те искат Вашингтон да реши проблемите с Москва «‘чрез взаимодействие», продължи Тилърсън.

«Те не искат ситуацията да се влоши, защото, ако се влоши, те се страхуват, че тяхното положение също ще стане по-лошо», поясни държавният секретар.

«Важно е ние да се заемем със съществуващата понастоящем ситуация в руско-американските отношения. Считам, че тя отговаря на интересите на САЩ и стабилността в света», направи изводите си Тилърсън.

News Front

 

Тагове: ; ; ;