Сега повече от всичко, имаме нужда от вяра, от обединяване, от истински ценности. И докато в Европа навсякъде никнат джамии, в София предстои изграждането на първия българо-руски храм » Свети Иван Рилски»-светецът  покровител на България и на всички православни.

Инициативата за изграждането на единствения българо-руски храм, който да бъде построен в столицата София, се ражда преди няколко години от Гражданско Сдружение » Приятели на Русия и Православния свят» и Български Народен Събор.

 

 

 

 

Българите посрещат с искрена радост и гордост обединяващата идея- на българската божия земя да бъде издигнат православен храм, който да обедини братските народи.

През септември 2015 година, земята предоставена от » Приятели на Русия и Православния Свят» за изграждането на храма- обединител, е осветена от свещеници от България, Русия и Македония. Отслужен е и молебен за Мир и единение на целия православен свят.

 

 

 

 

Днес, тази инициатива продължава развитието си, след поставеното благословено начало. След много трудности и перипетии от чисто административен характер, храмът предстои да бъде изграден. Малко известен факт е, че заради изграждането на храма Столична Община и премиерът Борисов, спират проект с огромна значимост за София за около 100 млн.лв.

Единственият български политик, който помага на БПЦ, помага за възстановяване и изграждане на православни храмове, без да търси публичност.

Премиерът е ремонтирал и отсечката от магистрала «Марица» до най-стария православен храм  в Европа- » Свети Атанасий», и активно е съдействал за възстановяване на множество храмове. Това се говори сред висшия духовен клир, а също така, че висши духовници са получили обещание за европари, които ще бъдат предоставени за реставрацията на храм- паметника Свети Александър Невски.

Както се казва, Божия промисъл върши това, което хората не могат да свършат.

Проектът е спрян по средата на изпълнението, с цел да се препроектира и да се промени трасето на колектора, за да не се засегне изграждането на първия българо-руски православен храм » Свети Иван Рилски».


 

 

Изграждането на такъв храм, е за първи път от началото на историята на православието, която е над 2 000 годишна. И докато има православие, ще има България, както казва някога митрополит Климент ( със светското име Васил Друмев).

С изграждането на този храм ще тръгне и новия хилядолетн мир в света, от който толкова много се нуждаем сега. И не случайно, първият такъв храм ще бъде именно в нашата България.

Дори самият светец, както и много други мъдреци са предричали, че именно от Божията земя България ще тръгне новият хилядолетен мир в света.

 

 

Това е духовна дипломация, която е по-силна от всякаква политика. Построяването на храма » Свети Иван Рилски»  ще укрепи духовните връзки между България и Русия и целия православен свят, а духовните връзки са най-важни и остават непрекъснати през времето и изпитанията през, които преминава човечеството.

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;