Вашингтон e бил готов да използва терористите за дестабилизация на политическата обстановка в Русия. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин в интервюто, което бе излъчено във филма на режисьора Оливър Стоун.

Говорейки за подкрепата на спецслужбите на САЩ към бойците по време на войната в Чечня, Путин отбеляза:

«Ние имахме напълно твърдо становище, че нашите американски партньори на думи говореха за подкрепа на Русия и за готовност за сътрудничество в борбата с тероризма, но в действителност използваха същите тези терористи за изостряне на вътрешната политическа ситуация в Русия».

«Тези идеи още не са умрели», предупреди руският лидер, отговаряйки на Стоун по повод опитите на спецслужбите на САЩ да провокират огнища на напрежение, в това число в Средна Азия и в Северен Кавказ.

«За съжаление, американците подкрепяха тези процеси. Студената война отдавна отиде в миналото, ние имаме добри и прозрачни отношения с целия свят, с Европа, със САЩ. Разбира се, ние разчитахме на подкрепа, а вместо това видяхме, че американските спецслужби подкрепят терористите», добави Путин.

Путин добави, че спецслужбите на САЩ са помагали на бойците от Чечня и са игнорирали протестите на Москва в това отношение.

«Що се отнася до информационно-политическата подкрепа, то това не се нуждае от доказателства, това беше очевидно за всички. Това се правеше публично, открито», посочи Путин.

«А що се отнася до оперативната подкрепа и финансирането, ние имаме доказателства. Нещо повече, някои от тях ние предоставихме на американските ни колеги», добави той.

«Имаше дори един такъв момент. Аз казах на президента Буш и му назовах имената на сътрудниците от спецслужбите на САЩ, които работеха в Кавказ и не просто оказваха някаква общополитическа подкрепа, а оказваха техническа подкрепа, прехвърляха терористите от едно място на друго», отбеляза Путин.

«Реакцията на президента на САЩ беше много правилна. Той каза, че се отнася много негативно към това и ще оправи проблема», добави руският лидер.

Според него, по-късно в Москва получили писмо от ЦРУ на САЩ, в което било «посочено, че нашите колеги считат, че са в пълното си право да поддържат отношения с всички представители на опозицията и ще правят това и в бъдеще».

«Ясно беше, че става дума не просто за опозиционни сили, а за терористични структури и организации. Но те се представяха под формата на някаква опозиция», посочи Путин.

«Считам, че Джордж Буш помни нашият разговор», добави руският лидер.

News Front

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;