Настоятелят на Българска Православна църква патриарх Неофит изпрати писмо адресирано до Петро Порошенко, в което се отбелязва, че предложените законопроекти  внесени за разглеждане във Върховната рада » нарушават равенството на религиозни организации».

 

«В сърцето на всеки православен българин незримо живее паметта за подвига на светите равноапостоли братя Кирил и Методий, на всеки от нас е скъп споменът за това, че именно българските мисионери, учениците на Солунските братя, преди повече от хиляда години положиха началото на Светата Рус, донасяйки Православната вяра на бреговете на Днепър» — се казва в писмото написано от Патрирх Неофит до заемащия постта президент на Украйна Петро Порошенко, обнародвано от Светия Синод.

Патриарх Неофит подчертава още в писмото, колко са важни и цценни за българите  Киево-Печорската, Успенско-Почаевска лавра и още големи православни светини на Украйна.

 

 

 

 

Снимка: Българска Патриаршия

 

«С тревога и болка през последните три години ние наблюдаваме  разрастващата се братоубийствена война в Украйна.

Особена загриженост предизвиква у нас факта, че в тези тежки условия разколническата «Киевска патриаршия» – самозвана неканонична структура, която няма отношение към каноничното световно Православие — заедно с екстремистите посяга върху свещеното достояние на целия украинския народ.

 

 

Днес със скръб виждаме, че над Украинската православна църква се сгъстяват нови облаци.

Във Върховната рада на Украйна за разглеждане са внесени два антицърковни по своята същност законопроекти, предвиждащи изменения в действащото украинско законодателство.

Считаме, че предлаганите изменения са с нескрит дискриминационен характер — те очевидно нарушават равенството на религиозните организации на Украйна пред закона и предават съдбата на енориите в ръцете на странични хора, създавайки юридическа основа за превземането от разколници и екстремисти на храмове на каноничната Украинска православна църква. Ние сме убедени, че това е изключително опасно за крехкото междурелигиозно съгласие във вашата страна».- пише още нашия Патриарх.

 

 

«Сред вярващите в нашата Църква, сред които има не само граждани на България, но и на много други страни в света, споменатите законопроекти предизвикват недоумение и възмущение, защото те са в противоречие с принципа за невмешателство на държавата в работите на Църквата и създават предпоставки за грубо нарушаване на правата на вярващите.

 

БПЦ – БП е преминала през ужаса на разкола и затова сме особено чувствителни към този изключително важен за цялото Православие въпрос и сме длъжни да окажем всяческа подкрепа на нашите събратя от каноничната – Украинска православна църква».

 

 

 

В размирното време в, ковето живеем, изключително значение има позицията на Църквата, на духовенството, защото във време на мрак, мракобесие, насилие, жестокост, убийства, лъжи и грях, православната вяра е онзи духовен обединител, който може да противостои на злото.

 

 

България като древна нация с духовна мисия през вековете, първа зададе тон, с който осъжда престъпленията, които никой не вижда в Украйна, а нашето духовенство защити достойна позиция с достоен призив,

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;