Българският патриарх Неофит: «Разколници и екстремисти превземат православната църква в Украйна»

Българският патриарх Неофит: "Разколници и екстремисти превземат православната църква в Украйна"С писмо до украинския президент Петро Порошенко патриарх Неофит изразява тревогата си от внесените във Върховната рада два «антицърковни по своята същност законопроекти».

«Считамe, че предлаганите изменения са с нескрит дискриминационен характер — те очевидно нарушават равенството на религиозните организации на Украйна пред закона и предават съдбата на енориите в ръцете на странични хора, създавайки юридическа основа за превземането от разколници и екстремисти на храмове на каноничната Украинска православна църква.

Ние сме убедени, че това е изключително опасно за крехкото междурелигиозно съгласие във вашата страна», категоричен е българският патриарх.

Той алармира, че предлаганите поправки в законодателството на Украйна нямат аналог в съвременния цивилизован свят.

Патриархът припомня, че българската църква е преминала през ужаса на разкола и затова е особено чувствителна към този важен за цялото Православие въпрос.

«С тревога и болка през последните 3 г. наблюдаваме за разрастващата се братоубийствена война в Украйна.

Особена загриженост предизвиква у нас фактът, че в тези тежки условия разколническата «Киевска патриаршия» – самозвана неканонична структура, която няма отношение към каноничното световно Православие — заедно с екстремистите посяга върху свещеното достояние на целия украински народ», пише Неофит.

Той припомня, че през 2015 г. Светият синод на БПЦ вече е призовавал да не се допуска предаването на разколниците на Божиите свети обители.
Неофит се надява украинският президент да прояви политическа мъдрост и да допринесе за бързото оттегляне на двата законопроекта.

Коментари:

Зареждане ...