Вид на Капитолий. Вашингтон. Архивное Фото.
 Сенатори от републиканската и демократическата партия във всеки момент могат да стигнат до споразумение за засилване на антируските санкции, пише Politico.
Сотрудник в здании Сената США на Капитолийском холме в Вашингтоне
Главната пречка пред съглашението са разногласията по повод това, доколко силен трябва да бъде този нов «удар» по Русия, се казва в статията.
Демократите имат намерението законодателно да забранят на Тръмп да смекчава съществуващите санкции, а също да въвежда нови във връзка с обвиненията за «намеса» на Русия в президентските избори.
Републиканците като цяло са настроени по-внимателно, макар сред тях да има и такива, които подкрепят и разширяването на вече съществуващите санкции, както и въвеждането на нови, например сенаторът Линдси Греъм.
Здание Конгресса США в Вашингтоне
 «Всеки конгресмен, който не иска да накаже Русия за това, което тя направи, предава демокрацията», заяви Греъм в неделя в ефира на  CBS.
Според него, аналогично «предателство» ще извърши и Тръмп, ако откаже да подпише законопроектът в случай, че той бъде одобрен от конгреса.
Одобрението на санкциите в сената ще бъде най-важният успех за лидера на републиканското болшинство Мич Макконъл, който се съгласи да включи санкциите срещу Русия в процедурното гласуване на законопроекта, касаещо въвеждането на санкции срещу Иран.
Лидерът на демократичното малцинство Чък Шумер заедно с това предупреди, че, ако предложените санкции срещу Русия бъдат недостатъчно твърди, демократите ще се откажат от подкрепата на проекта за санкции срещу Иран, съобщава изданието.
Президент США Дональд Трамп. Архивное фото
Но, дори планираният «удар» да бъде нанесен, законопроектът, преминал през процедурно гласуване, трябва да получи окончателното си одобрение от сената, а след това да преодолее Палатата на представителите, за да се озове пред Тръмп.
По-рано спикерът на долната палата Пол Райън отбеляза, че преди въвеждането на новите санкции законодателите трябва да разберат, как именно Русия «се е намесвала» в президентските избори, припомня  Politico.

САЩ нееднократно обвиняват Русия в «намеса» в президентските избори.

Руската страна отхвърля подобни обвинения, посочвайки, че липсват каквито и да било доказателства за това.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ;