На 27 май авиацията на САЩ хвърли листовки, призоваващи мирните жители да напуснат Стария град на Мосул, който се нарича Ал-Файх  — Рай.

Може да се помисли, че американците не знаят, че ИДИЛ държи мирните жители като заложници.

В резултат тези листчета хартия за много мюсюлмани се превърнаха в смъртна присъда.

На 30 май самолетите на коалицията няколко часа бомбардираха непрекъснато този Рай, т.е. Ал-Файх.

Новинарският канал Ал-Арабия съобщи, че в резултат на удара са изтрити от лицето на земята десетки жилищни домове, убити са не по-малко от 200 мирни жители.

«Цифрите на човешките загуби се увеличават с всеки час буквално стремително», се казва в съобщението на портала.

Проблемът е в това, че американците, хвърляйки на щурм към Мосул иракската «златна дивизия», практически я обрекоха на разгром. Както всички знаем, американците не искат да застават под куршумите.

Кое е интересното: янките искрено са изненадани от критиките спрямо операцията в Мосул:

«Но как така, та ние воюваме със световното зло».

В тази връзка редица западни СМИ цитират писмото един старец, който останал в Мосул.

Писмото започва така:

«Хората ме питат: защо съм така озлобен към американците…Вчера ВВС на САЩ извършиха 158 бомбардировки над града. Всички мостове през река Тигър бяха разрушени, 5-етажният медицински център бе ликвидиран, летището се превърна в купчина пепел. Голяма част от инфраструктурата на града, включително водоснабдяването и енергоснабдяването, спряха да работят, университетът бе взривен, хиляди домове вече са непригодни за живот…Разбира се, никой не брои загиналите мирни жители».

И всичко това в името на каква?

Да се унищожи ИДИЛ?

Тази така наречена Ислямска държава в последните пет години беше подкрепяна, фининсирана и подготвяна от агенти на ЦРУ, за да сменят режима в Сирия.

Ето още едно писмо, което цитира западната преса:

«Американската коалиция лъже…Мирните жители в Мосул загиват от бомбардировките, от иракските и коалиционните наземни ракети.

Те продължават да бомбардират всеки участък от града в продължение на една или две седмици, а там вече няма снайперисти на ИДИЛ».

Но какво ще стане, ако американците така и не успеят да завземат Масул?

Неволно си спомняме въпроса на Марк Галперин от агенция Блумбърг, който се заинтересува по време на предизборната кампания на Доналд Тръмп:

«Ще се използва ли ядрено оръжие срещу ИДИЛ?»

Бъдещият президент отговори:

«Нямам намерение да изключвам нищо».

 

Впрочем, и без удара на атомна бомба от Мосул скоро няма да остане нито камък.

Така градът на храмовете, който наричаха «рай», с голяма вероятност ще има участта на Дрезден и Хирошима, унищожени по време на Втората световна война.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;