Летателна тренировка „Balkan Spartan — 2017” на военната транспортна авиация се провежда до 16 юни в нашата страна. В нея участват военнослужещи от военновъздушните сили на България, Италия, Литва, както и личен състав от бригада «Специални сили» и Военномедицинска академия.

Целите на учението са постигане на по-висока оперативна съвместимост за участие в многонационални операции, повишаване на теоретичната, тактико-специалната и летателната подготовка на личния състав от ВВС за изпълнение на транспортни задачи, както и теоретичната и практическата подготовка на инженерно-техническия състав за обслужване на самолет С-27J Spartan. По време на съвместната подготовка ще бъдат усъвършенствани и процедурите във ВВС по всестранно логистично осигуряване и оказване на поддръжка от страна-домакин.

Участниците в учението ще изпълняват различни видове задачи, като полети по маршрут на малка и пределно малка височина, десантиране на парашутисти, тренировъчни заходи за десантиране на товари, тактически заходи за кацане, обмяна на опит по обслужване на самолет C-27J от наземния инженерно-технически състав.

Планирано е на 14 юни (сряда) от 08:00 ч. на летище Враждебна да се проведе медиен ден в рамките на учението, на който ще бъдат допускани само постоянно акредитирани журналисти. Те ще имат възможност да се запознаят с целите и задачите на учението, да интервюират екипажите и да снимат полетите на самолетите.

Тагове: