Твърдолинейната националистическа коалиция, начело с Демократическата партия на Косово на президента Хашим Тачи, спечели най-много гласове на вчерашните предсрочни парламентарни избори, предаде ДПА.
Коалицията, която включва партията на бившия премиер и бунтовнически командир Рамуш Харадинай Алианс за бъдещето на Косово, получи 40,5 процента от гласовете според екзитпол на телевизия «Клан Косова».
Движение «Самоопределение» е на второ място с 29,9 процента от гласовете, след него се нарежда коалицията Демократичен съюз на Косово, ръководена от досегашния премиер Иса Мустафа, с 27,2 процента.
По-различни резултати съобщава неправителствената организация «Демокрация в действие».

По нейни данни към 21 часа по Гринуич, при преброени 90 процента от подадените бюлетини, коалицията, водена от Демократическата партия на Косово, е събрала една трета от гласовете (33,1 процента), а «Самоопределение» и Демократичен съюз на Косово са с почти равни резултати, съответно 26,6 и 25,3 процента.
Избирателната комисия съобщи, че активността е била 41,4 процента — най-ниската в историята на бившата сръбска провинция, обявила независимост през 2008 година/БТА

Тагове: ;