Иран притежава доказателства, че САЩ подкрепят терористите от «Ислямска държава». Това заяви заместник началникът на щабовете на армията на републиката Мустафа Изади. Според него, Техеран има документи и сведения по въпроса.

«Ние притежаваме документи и информация, която доказва за пряката подкрепа от американския империализъм на това отвратително течение (ИД) в региона, което разруши ислямските държави и предизвика вълна от кръвопролитни сблъсъци», цитира думите му агенция  Fars.

Изади е отбелязва още, че тази подкрепа, която САЩ, според него, оказват на ИД, е инструмент за воденето на «опосредствена война в региона».

«Това е нова уловка, която надменните държави използват срещу Ислямска Република Иран», заяви заместник началникът на щабовете на армията.

«Голяма Ислямска държава»

 Изявлението, че Вашингтон всячески съдейства на ИД, отбеляза по-рано и спикерът на иранския парламент Али Лариджани.

Той заяви, че САЩ отдавна са продали своята демокрация за пари, превръщайки се в «главния дявол».

«Ситуацията в САЩ стана такава, че демокрацията и правата на човека са продадени за пари. Америка принесе демокрацията в жертва», каза Лариджани по време на церемонията по прощаването с жертвите на двойния терористичен акт в Техеран от 7 юни.

Според думите на спикера, независимо от заявяваната борба с «Ислямска държава», самите САЩ са «една голяма ИД».

«Ние се противопоставяме на ИД и нейните бойци, но Америка — това е най-голямата ИД в света, тя е на страната на ИД в региона. Но ние ще повдигнем завесата и ще докажем, че американската армия и ЦРУ оказват основна подкрепа на ИД», добави Лариджани.

Ответната реакция

Реакцията на иранския спикер е предизвикана от нееднозначните изявления на Доналд Тръмп за терористичните атаки в Техеран.

Президентът на САЩ, отбелязвайки, че «американците скърбят и се молят за невинните жертви», заедно с това побърза частично да прехвърли вината за случилото на иранските власти.

Според него, «държави, които подкрепят тероризма, рискуват да станат жертви на злото, което те подкрепят».

Вашингтон е убеден, че Иран е един от спонсорите на ИД, във връзка с което запазва санкциите срещу него.

Освен това, сенатът на САЩ подкрепи на 7 юни по-нататъшното обсъждане на допълнителни ограничения срещу републиката.

В подкрепа на законопроекта на междинното гласуване бяха 92 сенатори, против — само седем.

Действията на Вашингтон в деня на атаката на терористите разкритикува и главата на МВнР на Иран Джавад Зариф.

«Противоречивото изявление на Белия дом и санкциите на сената се случват в момента, в който иранците се сблъскват с тероризма с подкрепата на сателита на САЩ. Иранският народ отхвърля уверенията на САЩ за приятелство», написа Зариф в Туитър.

Сговор с терористите

 В същото време Министерството на отбраната на Русия обвини САЩ в сговор с терористите.

В частност, командващият руската групировка войски на територията на Сирия генерал-полковник Сергей Суровикин заяви, че американските военни създават всячески препятствия пред правителствената армия на страната в борбата й срещу терористите, а последните са прикривани от Америка.

 

Международната коалиция начело със САЩ не само не води активна борба с ИД в Сирия, но и е в сговор с нея.
«Вместо да унищожават терористите, виновни за гибелта на стотици хиляди мирни сирийски граждани, коалицията, оглавявана от САЩ, заедно с контролирания от тях Съюз на демократичните сили влизат в сговор с главатарите от ИДИЛ, СДС без бой предават завзетите от тях населени места и се насочват към тези провинции, където активно действат сирийските правителствени сили», цитира РИА Новости Суровикин.
Той дава за пример настъплението на групите войски в южната част на провинция Ес-Сувейда, на което се опитали да попречат ВВС на международната коалиция, оглавявана от Вашингтон.
Суровикин подчерта също абсурдността на обясненията на американските военни, които се опитали да оправдаят неприятелските си действия по отношение на правителствените войски на Сирия.

«Своите действия те мотивират с абсурдните твърдения, че правителствените войски създават заплаха за американските бази и лагерите за подготовка на бойци на опозицията в южна Сирия», уточни командващият.

Пречат на разгрома

Със същата позиция е и началникът на главното оперативно управление към Генералния щаб на ВС на Русия генерал-полковник Сергей Рудской. Той отбелязва, че съмнителните действия на САЩ пречат на борбата с терористите в Сирия.

«На този етап виждаме, че действията на коалицията само пречат на разгрома от правителствените войски на всички групировки на ИДИЛ.

Очакваме от нашите партньори да вземат мерки за недопускане на подобни случаи и по-предметно да се заемат с борбата срещу терористичните групировки на ИДИЛ на територията на Сирия», цитира РИА Новости думите на Рудской.

Рудской подчерта още, че от страна на сирийската армия и руските ВКС няма никакви действия срещу частите на опозицията.

«Правителствените войски с подкрепата на ВКС на Русия не водят бойни действия срещу сирийската опозиция, а последователно постигат главната си цел — разгром на ИД, «ан-Нусра» и свързаните с тях терористични групировки», каза той.

News Front

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;