Най-голямата опозиционна партия в Италия, евроскептичното Движение «Пет звезди» на комика Бепе Грило, понесе поражения в най-важните надпревари за кметски постове на вчерашните местни избори, показват екзитполове, цитирани от ДПА.
Кандидатите на движението завършиха трети или четвърти в южните градове Палермо и Катандзаро, северните Генуа, Верона и Парма и централния Акуила според прогнозни резултати, обявени от държавната телевизия РАИ.
В Палермо досегашният кмет Леолука Орландо, подкрепен от основната управляваща Демократическа партия, е получил около 40 процента от гласовете, което ще е достатъчно да бъде преизбран. Левоцентристите водят и в Акуила.
В градовете, където прагът за победа е 50 процента и никой кандидат не е успял да го прескочи, на 25 юни ще има балотажи между десноцентристи, левоцентристи или независими кандидати за кметове.
Единствената надежда за класиране на втори тур на Движение «Пет звезди» е южният град Таранто, предаде Ройтерс.
Десноцентристите, доминирани от «Северна лига» и «Форца Италия», водят в Лече, Верона, Падуа и северния пристанищен град Генуа, който бе управляван от левицата през последните 50 години/БТА

Тагове: ; ;