Статията в The New York Times се нарича «Коми и цялата президентска лъжа».

«Този четвъртък, само няколко седмици след като Доналд Тръмп го нарече «психо», Джейм Коми умело представи своя сблъсък с президента като битка между законовия защитник, който служи на американската демокрация и продажния, користен политик, който не само не спазва тези принципи, но и не ги признава», пише вестникът.

Коми каза, че е бил потресен от молбата на Тръмп да спре разследването на ФБР по отношение на Флин.

«Ден по-рано Флин беше принуден да напусне поста си съветник по националната сигурност, след като излъга за своите контакти с Русия. А Русия, припомни Коми на сенаторите, отиде прекалено далече, за да попречи на хода на президентските избори през 2016 г., използвайки «значителна» техническа «огнева мощ», се казва в статията.

Русия «се опита да повлияе върху това, как да мислим, как да гласуваме и действаме, а това е сериозна работа», добави той.

Вестникът отбелязва:

«И все пак Тръмп, който извлече полза от намесата на Москва, никога не е изразявал дори леко безпокойство около тази руска атака. Той казал на Коми да излезе от ситуацията, а когато той му отказал, го уволнил».

«Мен ме уволниха, заради разследването спрямо Русия», заяви Коми по време на показанията си.

Коми също нарече «лъжа» майските изявления на Тръмп, че във ФБР цари хаос, а самият Коми е изгубил доверието на подчинените си.

На пресслужбата на Белия дом й оставаше само вяло да уверява: «Президентът не е лъжец», коментира вестникът.

«Такива държавни служители, като Коми, имат свойството, което Тръмп и неговата администрация, както изглежда не са способни да разберат — преданост към работата си, защото служенето на обществото е над славата на който и да е президент», пише изданието.

Вестникът изразява надеждата, че разследването по отношение на руската намеса в американските избори ще се ръководи от принципите, които изразил Коми, и опирайки се на хората, които споделят тези принципи, завършва изданието.

Превод: News Front

(редакцията НЕ споделя тезите на изданието, само запознава читателите си с дълбините на менталното падение на част от западната преса).

Източник: https://www.nytimes.com/2017/06/08/opinion/james-comey-senate-testimony.html?_r=1

Тагове: ; ; ; ; ;