Полската полиция принудително разпръсна неколкостотин противници на възпоменателна проява, организирана във Варшава от лидера на управляващата партия Право и справедливост, предадоха световните агенции.
Ярослав Качински бе организирал поход в памет на жертвите на катастрофата с полския президентски самолет в Русия през 2010 г. Подобен възпоменателен поход се организира в града всеки месец. В катастрофата загина тогавашният полски президент, братът на Ярослав Качински — Лех Качински, както и още 96 души.
Противници на проявата и на партията на Качински препречиха пътя на шествието. Някои от тях се приковаха едни за други с вериги и полицията трябваше да използва специална техника, за да ги раздели и отстрани от пътя на възпоменателното шествие.
Демонстрантите скандираха «Право и справедливост нарушава конституцията», «Долу фашизма», «Долу Качински», «Имаме право да протестираме». Някои от тях носеха бели рози, превърнали се в символ на протестното движение срещу управляващите. Сред демонстрантите беше и Владислав Фразинюк, една от фигурите на синдиката Солидарност и противник на комунизма.
Полският парламент, контролиран от Право и справедливост, прие през март закон, който прави по-трудно организирането на контрапротести. Опозицията определи мярката като антидемократична. Подобно мнение изрази и комисарят по човешките права на Съвета на Европа Нийл Муйжниекс/БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;