Президентът на Бразилия Мишел Темер отхвърли обвиненията, че е наредил шпионирането на съдия, който го разследва, предаде Асошиейтед прес.
В петък в бразилския сайт «Вежа» се появи информации, че Темер и негови съветници поискали от Бразилската агенция за разузнаване да шпионира Едсън Фачин, съдията, който отговаря за разследването дали Темер е приемал подкупи и е подкрепял идеята за купуване на мълчанието на бивш депутат, обвинен в корупция.
Според публикацията, позоваваща се на неназован президентски сътрудник, екипът на Темер се опитвал да дискредитира Фачин и така да бъде компрометирано разследването.
След тази публикация Кармен Лусия, председателката на Върховния съд, каза, че предполагаемото шпиониране е тактика, присъща на диктатурите. Главният прокурор Родриго Жано заяви, че бил изумен от публикацията и допълни, че ако информацията за подобно посегателство срещу правомощията на републиката и демократичната правова държава се потвърди, то това ще бъде най-злощастният епизод в сериозната демократична криза, която преживява Бразилия.
В отговор на твърденията, президентът Темер каза, че правителството не използва «обществената машина срещу бразилските граждани и не предприема никакви действия, които не зачитат строгите повели на закона»/БТА

Тагове: ; ; ;