Дори във времето, когато полемиката във връзка с предполагаемата намеса на Русия в американските избори обхвана Вашингтон, администрацията на Тръмп разглежда възможността да се смекчат някои санкции, въведени от администрацията на Обама срещу Москва за тези предполагаеми нарушения.

Това пише Трейси Уилкинсън за Los Angeles Times.

«Висшите чиновници от Държавния департамент водят преговори с руските чиновници относно връщането на двете сгради в САЩ, които администрацията на Обама конфискува през декември миналата година, след като разузнавателната общност направи извода, че Москва се е опитала да се намеси в президентската предизборна кампания», се казва в статията.

«Обсъжданията се провеждат и в момента, — авторът цитира думите на официалния представител на Държавния департамент Хизер Нойерт. — Това е един от въпросите —  — the dachas, — който остава дразнещ фактор, и те ни помолиха да го разрешим».

Има се предвид сградата в Лонг Айлънд и на Източния бряг на щата Мериленд, пояснява журналистката.

«Администрацията на Обама в края на декември обвини руснаците, че сградите се използват за събиране на информация, призова те да бъдат освободени и изгони 34 руски шпиони», пише изданието.

«Ние работим, за да се опитаме да възстановим доверието с руското правителство, — цитира авторът Нойерт. — Има сфери, в които можем да работим заедно. А има сфери, в които нашите възгледи се разминават».

Според представителя на Държавния департамент, преговорите за сградите, които са започнали през май между заместник държавния секретар Томас Шенън и заместникът на главата на руското МВнР Сергей Рябков, «са в процес и по мои очаквания ще продължат».

Както съобщава изданието, официалният представител на МВнР Мария Захарова заяви в Москва, че двамата чиновници, както се очаква, ще се срещнат отново по-късно този месец в Санкт Петербург.

Накрая вестникът съобщава, че в същото време няколко члена от Конгреса са внесли тази седмица законопроект, който изисква администрацията да не връща собствеността, докато Русия не промени своето поведение.

«Няма смисъл да се връщат тези сгради без гаранции, че тази собственост няма да се използва от руските сътрудници за цели, свързани с разузнаването», предава авторът думите на инициатора на законопроекта — член на Палатата на представителите и демократ Бил Паскрела.

News Front

Източник: http://www.latimes.com/politics/washington/la-na-essential-washington-updates-trump-administration-considers-easing-1496956244-htmlstory.html

 

 

.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;