«Брюксел се надяваше, че Тереза Мей ще засили позициите си, ще може да направи трудни компромиси, така необходими за споразуменията за Брекзита». Но резултатите от изборите във Великобритания предизвикаха страхове в целия Европейски съюз», пишат журналистите Джордж Паркър, Алекс Баркър и Артур Бизли за Financial Times.

«Преговорите за Брекзит трябваше да започнат на 19 юни, но сега датата може да се премести», продължават авторите.

В резултат на изборите се задава парламентарна криза — такава, при която нито една партия няма мнозинство.

«Това означава, че официален Брюксел няма да знае с кого да води преговорите, кога ще бъде готова за това британската страна, ще съвпаднат ли нейните възгледи за политиката с позициите, които Мей отбеляза преди изборите», пояснява авторът.

«Нито танцуваме, нито празнуваме по повод тази неяснота, — казва неназован чиновник, занимаващ се с подготовката на преговорите от страна на ЕС. — Това още по-силно ще усложни всичко, а ситуацията и без това беше достатъчно сложна».

Вестникът твърди:

«На практическо ниво ЕС ще се съгласи да даде на Великобритания време за формиране на правителство, макар това да са няколко седмици или няколко месеца. Но ако там възникне тупикова ситуация, малко е вероятно, че ЕС ще пожелае да отложи крайните срокове».

«Но високопоставените дипломати предполагат също, че след формирането на кризисното правителство, Лондон ще може да се раздели с позициите  на «твърдия» курс за Брекзит, който зае Тереза Мей, заявявайки, че Великобритания ще излезе от европейския единен пазар и митническия съюз», пише изданието.

«Ако има някакво движение, то ще е задължително към такъв Брекзит, който ще е по-близо до ЕС, — казва неназованият дипломат. — Новият премиер вероятно ще предостави простор за маневри, за да се преразгледа решението за излизането от единния пазар и митническия съюз.

Вестникът отбелязва още едно опасение: дори ако Мей се задържи на поста премиер, тя ще бъде по-уязвима за натиск от страна на «крайните» си еднопартийци, в това число на някои евроскептици, които биха предпочели да се излезе от ЕС без всякакви споразумения.

Но ако британският премиер помоли Британия да бъде оставена в състава на единния пазар при условие да се ограничи свободата на придвижването на гражданите на ЕС, «това ще се превърне в изпит за основополагащите принципи на ЕС и така ще възникне опасност от разкол сред неговите 27 членове», се казва в статията.

News Front

Източник: https://www.ft.com/content/50b12376-4c98-11e7-a3f4-c742b9791d43?mhq5j=e3

 

Тагове: ; ; ; ; ;