По време на последната среща на върха на ЕС през май 2017, ръководителите на страните членки обсъждаха, освен всичко друго, и ситуацията в Западните Балкани, обвинявайки за нейното влошаване Русия (кой друг!) и уж осъществяваната от нея „агресия” в задния двор на Съюза.

Съдейки по изявлението на специалния прокурор на Черна гора, „руски държавни организации” са осъществили през октомври 2016, т.е. по време на изборите в тази страна, опит за преврат, чиято цел е била да се попречи на присъединяването й към НАТО. На свой ред председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреждава, че анти-ЕС реториката на новия американски президент Доналд Тръмп може да доведе до война на Балканите. Юнкер, който традиционно демонстрира снизходително отношение към региона, твърди, че «ако оставим без опека Босна и Херцеговина, Република Сръбска (населената със сърби част от Босна и Херцеговина — б.р.) , Македония и Албания — всички тези страни, рискуваме за пореден път да бъдем изправени пред война на Балканите».

Може би Балканите наистина са готови отново да експлодират. Само че този път нещата вероятно ще се развият по по-различен начин — за разлика от 1999 например, НАТО едва ли ще остане ненаказана, както стана след бомбардировките на беззащитния Белград, безмилостно осъществявани в течение на цели 78 дни. Днес новото поколение руски ракети, с които вече разполага Сърбия, могат радикално да променята развитието на събитията.

Както е известно, балканската трагедия през 1999 беше провокирана от обвиненията за осъществявани от сръбските власти убийства и етническо прочистване в Косово, но днес е вече ясно, че в случилото се е намесена и Германската служба за външно разузнаване (BND), активирала местни албанци и свои агенти-провокатори, които са атакували и двете страни в конфликта за да го разпалят още повече и да оправдаят намесата на НАТО, довела до окончателното разпадане на остатъчна Югославия и до появата на «независимо» Косово.

Цялото внимание е насочено към Албания

Това, което се очертава на фона на сегашната геополитическа ситуация обаче, изглежда още по-мрачно и тревожно. Разбира се, «обичайните заподозрени» правят същото, което са правели винаги — обвиняват Русия, без да представят каквито и да било доказателства. Затова нека видим, какво точно се случва в Албания, според д-р Олси Джазекси, преподовател в университетите на Дуръс и Елбасан и директор на Института за свободни медии в Тирана. Според него, по време на посещението си в Албания през декември 2016, тогаващният директор на ЦРУ Джон Бренън е дал указалия за «стартирането на война срещу Русия и нейните интереси в региона», като за едно от нейните бойни полета е била определена Република Македония.

Както твърди д-р Джазекси, «след като Бренън напусна Тирана, албанският премиер и близък приятел на Джордж Сорос Еди Рама събра лидерите на всички албански партии в Македония и им нареди да подкрепят Зоран Заев, обявявайки се против Никола Груевски. Ще припомня, че Груевски се смята за русофил и противник на НАТО, докато Заев често бива определян от противниците си като «овчарката на Сорос». В резултат, македонските албанци обявиха бойкот на Груевски, а Заев получи подкрепата им за формирането на новото правителство. Срещу това той им обеща, че ще направи албанския втори официален език в Македония, т.е. на практика ще създаде трета (макар и само «наполовина») албанска държава на Балканите. Македонците, разбира се, се съпротивляват на този сценарий, но Тирана и Еди Рама продължиха да настройват албанските политически партии против Груевски, като целта на играта е Македония да стане член на НАТО».

В същото време, в съседно Косово — тази своеобразна нарко-мафиотска квазидържава, където е разположена най-голямата американска военна база извън САЩ Камп Бондстийл, президентът и бивш командир на т.нар. Армия за освобождение на Косово Хашим Тачи «работи за създаването на армия на Косово, като крайната цел е интегрирането на страната в НАТО, въпреки всички възражения на Сърбия, която продължава да не признава своята бивша автономна провинция за независима държава».

Впрочем, Олси Джазекси разкрива и подробности за това, че «у нас, в Албания развиват активност две обявени за терористични организации, които обаче се ползват с подкрепата на САЩ и ЕС».

Първата е обявената от Анкара за терористична организация на Фетхулах Гюлен (FETO), която — както изглежда — се използва като инструмент от германското разузнаване: Според Джазекси:

«Турция протестира срещу това, че Албания приема на своя територия FEТО, но истината е, че американците я подкрепят за да ерозират позициите на Ердоган».

Втората пък е «Моджахедин е Халк» (PMOI) — ляворадикална организация, обявена за терористична от Иран и Ирак и воюваща с режима на аятоласите в Техеран:

«Албания се е превърнала в център на PMOI. По време на посещението си в Тирана в края на 2016 тогавашният шеф на ЦРУ Джон Бренън си позволи, заедно с други чуждестранни симпатизанти но PMOI, да отправи нападки срещу Иран и дори да призове за смяната на режима в тази страна».

Впрочем, през април 2017 американският сенатор Джон Маккейн се срещна в Тирана с лидерката на PMOI Мариам Раджави, която ръководи съпротивата срещу властта на аятоласите в Техеран.

Както посочва в тази връзка Джазекси, основният въпрос е, че «след като по време на сирийската криза Балканите бяха превърнати в център за набиране на доброволци за Ислямска държава, сега американците се опитват да превърнат Албания в джихадистка държава, версия 2.0».

С други думи, това което се случва е «същата историческа грешка, която направиха и косовските албанци, обвързвайки изцяло бъдещето си с Камп Бондстийл и така се обрекоха да бъдат незабавно атакувани от Сърбия, ако НАТО или САЩ решат да се оттеглят от региона (което рано или късно, но неизбежно, ще се случи). В същото време, Европейският съюз и американците, които уж искат да дерадикализират мюсюлманите-уахабити в Европа, пазят пълно мълчание за иранските джихадисти».

Пепе Ескобар — Авторът е известен бразилски геополитически анализатор, автор на няколко книги, включително бестселърите «Империята на хаоса» и «2030».

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;