Политическата и хуманитарна криза в Украйна, войната в Донбас, общата дестабилизация и липсата на адекватна политика тласкат Украйна все по-силно към разпад. Случаите на агресия от страна на украинските националисти към националните малцинства живеещи на територията на Украйна, предизвикват все по-голяма тревожност. След фрапиращия случай с нападението на българския общински съветник Василий Кащи, темата с правата на малцинствата започна да получава вниманието и от страна на други общности.

 

 

 

 

Мартон Диеддеш, заместник-председател на Комитета по международни дела на парламента в Унгария от Движение » За по-добра Унгария»  ( Йобик) пререче скорошен разпад на Украйна заради категоричния отказ на властта да предостави автономия на националните малцинства.

 

« Виждаме, че Украйна отнема основното човешко право на националните малцинства- а именно, правото да говорят на родния си език. А това е абсолютно недопустимо»- заяви унгарския политик.

 

 

» Политическата ситуация в Украйна след събитията на майдана се обърна на 180 градуса и върви по пътя на откровен екстремизъм или даже фашизм», — продължи депутатът.

 

 

» Унгария е просто длъбна да защити правата на над 150 хиляди унгарци, живеещи в Закарпатието. Украинската държава и правителство ги лишава от всичките им права.

 

 

Продължаваме да следим темата, очаквайте подробности.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;