Time: Слушанията на Коми в Сената донесоха още една победа на Русия в новата студена война

Дата на публикуване: 10 06 2017, 06:22


Русия получи точно това, което искаше: вярата на американците в тяхната демокрация е разбита.
Такъв извод прави журналистът Филип Елиът за Time след слушанията на екс-шефа на ФБР Джеймс Коми в сената на САЩ.
Коми изрази увереност, че Русия се е намесвала в американските избори през 2016 г., но заяви, че не може да предостави доказателства за това пред широката публика.
Time: слушания Коми в сенате принесли России ещё одну победу в холодной войне

Reuters
 «Ако Русия е искала да посее хаос и недоверие към американската демокрация, то слушанията на показанията на уволнения шеф на ФБР Джеймс Коми, й помогнаха да постигна целта си», пише в статията си Филип Елиът за изданието.
В продължение на три часа Коми отговаряше на въпросите на сенаторите по повод неговото взаимодействие с Доналд Тръмп. Според автора на статията, той още повече е «компрометирал вече разбитото доверие към демократичната система», показал е, че ФБР зависи от политическото влияние, а и е поставил под въпрос самата същност на американските избори.

Макар Коми и да не направи конкретни изводи, той даде показания, на базата на които може да се изгради наказателно дело срещу американския президент, отбелязва журналистът.

Според него, ако Тръмп, уволнявайки Коми, е искал да замете делото за намесата на Русия в американската политика, то се е случило нещо по-лошо.

Работата над разследването продължава, но Коми вече не работи в правителството и може свободно да говори, а и да споделя впечатленията си, например от разговорите си насаме с президента.

«След тази сесия Русия спечели» — счита авторът на статията, защото под огъня на критиката се оказа американското правосъдие.

Американският президент се намира в максимално опасно положение.

«Фактът, че Русия е сложила ръка върху американските избори и е излязла суха от водата, изисква отговор на много въпроси», а в Белия дом казват единствено, че президентът Тръмп не е лъжец, пише изданието.

Всички това няма да помогне да се върне доверието на американците към изборите, «а точно поради това Русия предприе действията си», твърди авторът на статията.

Според него, мястото на САЩ в глобалния световен ред се гарантира от тяхната привързаност към демокрацията: честни избори, прозрачно правителство, подотчетни лидери и суверенно правителство.

А в момента тези компоненти са поставени под заплаха.

«Русия се стреми да получи изгода от тази игра, очевидно, че президентът й — бившият агент от КГБ — има идеи как да направи това».

От самото начало Коми даде да се разбере, че не се съмнява в това, че Русия се е опитала да се намеси в хода на американските избори.

Той каза, че има доказателства, но няма право да разгласява тази информация пред широката публика.

Въпросите към него остават, но по-нататъшното разследване допринася за още по-голямо уронване на демократичните институции, «а това дава на Русия още една победа в новата студена война със САЩ», пише Филип Елиът в статията си за  Time.
News Front
Източник: http://time.com/4811555/comey-testimony-russia-wins/

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;