Озадачен от разследването относно руската намеса в миналогодишните избори, президентът Тръмп е търсел успокоение от страна на Джеймс Коми, тогава заемащ поста директор на ФБР. Според версията на Коми, Тръмп го е помолил да му помогне «да се разсеят буреносните облаци», пише Питър Байкър за The New York Times.

«Но поради собствените действия  на Тръмп тази облаци забележимо се спуснаха в четвъртък, а както изглежда в момента, те ще висят над неговото управление с месеци, ако не и с години», твърди авторът на статията.

«Вместо да се отслаби натискът, решението на Тръмп да уволни Коми създаде още по-голяма политическа и юридическа заплаха. Разгневявайки се на Коми за отказа му публично да заяви, че не се води разследване лично към президента, Тръмп вероятно сам е превърнал себе си в обект на разследване, казват експерти по юридическите въпроси», пише Байкър.

«Това беше катастрофален ден за Белия дом на Тръмп. Когато бъде написана историята на неговото управление, този момент ще се счита за ключов, счита Питър Уейнер, съветник на Белия дом при президента Буш-младши. — Бих направил извода, че Джеймс Коми изложи фактите и всъщност призова Мюлер (спецпрокурорът за Русия, бел.ред) да започне разследване срещу Тръмп, че възпрепятства правосъдието. Това е много сериозно».

Вашингтон не е виждал подобно зрелище от времето на Уотъргейт или импийчмънта на Бил Клинтън, отбелязва авторът.

Каквито и да са били конфликтите при президента Буш-младши и Барак Обама, нито един от тях не е бил обвиняван в неправомерни действия от действащ или бивш сътрудник на правоохранителните органи публично.

«Във времето на всеки друг президент събитията, изложени от Коми: искането на Тръмп за «преданост» от страна на директора на ФБР, който води разследване срещу привърженици на президента, молби да се спре разследването срещу бившия помощник и накрая уволнението на директора, когато той не направил това, би означавало край», разсъждава Бейкер.

«Но Тръмп пробва границите на нормите в политиката и променя обичайните правила. За неговите привърженици тези разследвания  не са нещо друго, а атаки на елитните СМИ и политическия истаблишмънт върху човека, носещ промените със себе си, който заплашва техните интереси», твърди журналистът.

Що се отнася до политиката, то и Никсън, и Клинтън са имали работа с Палатата на представителите, контролирана от опозиционната партия, докато при Тръмп има преимущество на републиканците, която значително по-малко са заинтересовани от началото на разследване по въпроса за импийчмънт, се казва в статията.

«На този етап буреносните облаци си остават на мястото», пише авторът.

News Front

Източник: https://www.nytimes.com/2017/06/08/us/politics/donald-trump-james-comey.html?_r=1

Тагове: ; ; ; ; ; ;