Тръмп похвали румънския президент Клаус Йоханис в Розовата градина на Белия дом. за лидерството на Румъния, която е увеличила военните си разходи.

«Надяваме се, че останалите наши съюзници от НАТО ще последват Румъния в изпълнението на финансовите си задължения, като плащат справедливия си дял от цената на отбраната», каза президентът на САЩ.

«Благодарение на нашите действия парите започнаха да се стичат в НАТО. Другите страни започват да осъзнават, че е време да плащат и те го правят, много съм горд от този факт», каза Тръмп.

«НАТО е най-силният алианс, който някога е виждала Земята, и ние искаме да го запазим такъв, затова трябва да разходваме пари за целите на отбраната. Това означава да си член на алианса, всеки трябва да плаща — това се нарича споделяне на бремето и аз съм напълно съгласен с това, г-н президент», каза Йоханис, цитиран от ДПА.

Тръмп не уточни от кого трябва да се защитава НАТО, въпреки че беше запитан «дали споделя мнението за Русия като заплаха за мира и сигурността в региона» и вместо него румънският гост трябваше да отговори на въпроса дали европейските съюзници на САЩ са разтревожени от тази заплаха, отбелязва ТАСС.

«Всички се тревожат, но тревогата трябва да води до готовност», каза Йоханис.

«Според мен ние трябва да постъпваме много просто, ясно и откровено, когато говорим за Русия и с Русия. По мое мнение ни е нужен диалог, но от друга страна, както решихме всички заедно в НАТО, ни е необходимо и силно възпиране. И това съчетание между възпиране и диалог трябва да води до такова решение, което да е възможно за всички страни», заяви румънскят президент, цитиран от ТАСС/БТА

Тагове: ; ; ; ; ;