Боецът от самоотбраната на Майдана Владимир Венчак, роден в Лвовска област, ранен шест пъти по време на масовите безредици на 20 февруари 2014 г., заяви, че в него са стреляли главно от страна на сградата на хотел «Украйна».

Тези му свидетелски показания той даде на 6 юни по време на заседанието на съда по делото «Беркут» в Святошинския районен съд в Киев, съобщи агенция  «Украинские новости».

В частност, според него, едната си рана той е получил в резултат на изстрел в гърба — куршумът е пробил десния му бял дроб.

Освен това, той е получил още три рани в ръката и две в крака.

Венчак също отбеляза, че е видял, как много правоохранители са били с пушки-помпи и са стреляли с тях към небето.

Както съобщи свидетелят, след раняването си той  се е свестил около сградата на хотел «Украйна», в който е бил разположен медицинският пункт на протестиращите.

«Получих първата си рана в гърба. Но не от страна на правителствения квартал, където имаше явна заплаха…, а от страна на хотел «Украйна», заяви свидетелят.

«Пристъпих към групата на майдановците, които се намираха на предните позиции. Видяхме как по прозорците и на балконите на хотел «Украйна» стоят оператори, няколко човека бяха, прозорците бяха отворени, там имаше някакви хора и ние усетихме, че се стреля в гърба от тази страна. Дори видяхме къде попадаха куршумите, които можеха да дойдат само и единствено от хотел «Украйна».

Освен изстрелите от хотела, за които той споменава в свидетелските си показания, Венчак съобщи пред съда, че е видял въоръжени хора на покрива на Консерваторията, отбелязвайки, че ги е възприел като силоваци, защото, според него, граждански лица не са имали правото да носят оръжие.

Свидетелят спомена също, че малко преди разстрела, когато той е бил на Майдана, е видял, как в тълпата за били вкарани петима или шестима задържани от активистите беркутовци. Според него, той е бил убеден, че правоохранителите не са искали сблъсъци.

«Преди да изнесем ранените, на Майдана доведоха около 5-6 сътрудници на Беркут. Видях, че хората са напълно деморализирани. Струва ми се, че още един ден и тази трагедия, която се случи на 20-ти, можеше и да не се случва.

На тези силоваци така им беше писнало, че бяха готови, както считам, да изоставят всичко и да се разотидат по домовете», сподели свидетелят Венчак.

По данни на западните СМИ, на 20 февруари 2014 г. в деня на разстрела над протестиращите, а също в деня на убийството на правоохранителите, сградата на Консерватория и хотел «Украйна» са контролирани от бойците на самоотбраната на Майдана.

Припомняме, по-рано кметът на Днепропетровск Борис Филатов в своето съобщение за назначаването на длъжност глава на градската полиция на бившия ръководител на днепропетровския «Беркут» Андрей Ткаченко заяви, че в този ден Майданът е бил управляван от силоваците, които са «спрели непоправимото», когато от Консерваторията снайперист е започнал да стреля в днепропетровките беркутовци и е ранил шест човека».

News Front

Тагове: ; ;