Президентът на САЩ Доналд Тръмп трябва да демонстрира значително по-твърд подход към Русия и да подкрепя предлаганите от американските законодатели по-ожесточени санкции срещу Москва. Към това призовават днес американския държавен глава редица влиятелни републиканци, които изявиха позицията си по време на срещата с представителите на партийния елит в Парк Сити, съобщи ABC.

Според  наличните данни, републиканците се позоват на това, че «президентът трябва да заеме по-твърда позиция към Русия».

Например, екс-губернаторът на щата Масачузетс Мит Ромни, който участваше в президентската надпревара през 2012 г., но беше изпреварен от демократа Барак Обама, изрази становище, че Тръмп трябва в прав текст да заяви, че Русия се е опитала да повлияе върху резултатите от миналогодишните избори в САЩ.

«Никой не допуска, че това действително е повлияло върху резултатите от изборите, но руснаците се опитаха да окажат въздействие върху резултатите», твърди Ромни, говорейки за уж наличното вмешателство на Русия в американските изборни процеси, в които Вашингтон без доказателства обвинява Русия.

«Президентът трябва да каже в прав текст: «Това е скандално», счита Ромни.

«Но когато ти сам атакуваш и казваш, че това са «фейкови» новини, то само още повече отклоняваш вниманието от проблема», каза политикът.

Сенаторът Линдси Греъм на свой ред счита, че президентът трябва да подкрепи законопроекта за ожесточаване санкциите срещу Русия, който той е подготвил заедно със сенатора Джон Маккейн.

«Считам, че това ще е от полза за президента, ако той публично каже: «Това е правилно, ние трябва да накажем Русия, защото тя заплаши нашите избори», заяви Греъм.

Според сенатора, Тръмп счита, че разговори за уж намесата на Русия «ще делитимира неговата победа» на изборите.

«Това не е истина», посочи той, добавяйки, че иска да помогне на президента и да го подтикне към правилните, според сенатора, действия.

Маккейн, който също говори на мероприятието, заяви за съгласието си със своите колеги, изрази надеждата, че Тръмп ще се вслуша в техните съвети.

«Считам, че нашият президент все още се учи», каза той.

Според Маккейн, Тръмп следва да разчита на екипа на националната сигурност, който сенаторът нарече една от най-силните от всички, които някога някой е виждал.

Внушенията за намесата на Русия в политическите процеси в САЩ продължават от доста време, те се лансират от Демократическата партия — в миналото управляваща, а понастоящем опозиционна, както и от близките до нея СМИ.

Самият Тръмп и Русия многократно на най-високо ниво са отхвърляли тези инсинуации като политизирани и насочени към делегитимацията на законно избрания президент на САЩ.

News Front

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;