Сенаторът от Русия и ветеран от разузнаването Игор Морозов счита, че САЩ подготвят крупномащабна операция за отстраняването на президента на Сирия Башар Асад от властта и установяване на контролирано от Америка ръководство в страната, извършвайки провокации и обстрел на проправителствените сили.
Центральная мечеть города Хомса в Сирии. Архивное фото

Коалицията начело със САЩ свали в четвъртък безпилотен самолет на проправителствените сили в Сирия. Според твърденията на официалния представител на коалицията, безпилотният самолет се е опитал да нанесе удар по силите на коалицията.

«САЩ се стремят да получат стратегическа инициатива в Сирия, спретвайки «цветна революция» с използването на въоръжени сили, подготвят щурм към Дамаск, за да отстранят от властта действащия президент на Сирия Башар Асад и да поставят начело контролирано от Америка ръководство», каза Морозов.
Сенаторът счита, че САЩ продължават да дестабилизират ситуацията в Сирия и да разтрогнат споразумението за мирното регулиране, постигнато в Астана и Женева.
Сенаторът счита, че американците са нанасяли военни удари по проправителствените войски всеки път, когато се е постигало споразумение за мирното регулиране в САР.
Президент Сирии Башар Асад. Архивное фото
Той твърди също, че ситуацията с безпилотния самолет е била организирана от американските агенти от опозицията.
«Следващият удар на САЩ ще бъде по-мощен. След това САЩ ще обявят щурм към Дамаск. За целта мобилизират, концентрират бойни части, в това число и от американските Въоръжени сили в Йордания, в зоната на американския информационен център се формират подразделения от въоръжената опозиция», счита политикът.

Според него, САЩ подготвят нов вариант на «цветна революция», комбинация от военна операция, която ще включва и сухопътни бойни действия, а и подкрепа от въздуха.

«Руският генерален щаб, както считам, отчита тези обстоятелства, и преди началото на тази провокация трябва да предупреди американците и коалицията, че ние няма да допуснем такова развитие на събитията», отбеляза той.

«Стратегическата инициатива на Русия не бива да се изпуска, американците се стремят да я прихванат», подчерта Морозов.

News Front

 

 

Тагове: ; ;