Оставката на действащия премиер на Великобритания Тереза Мей е възможна след изминалите в страната извънредни парламентарни избори, но е рано да се говори за реалистичността на подобна прогноза, счита старши научният сътрудник от Центъра на британски изследвания към Института за Европа към РАН, експертът Кира Годованюк.
Сторонник Лейбористской партии выходит с избирательного участка в Лондоне
Извънредните избори за британския парламент се проведоха по инициатива на консервативното правителство след като премиерът Тереза Мей реши, че за предстоящите преговори с Брюксел по въпроса за излизането на Великобритания от Европейския съюз е необходимо единство в политически Лондон.
Понастоящем са преброени 640 от 650 окръга. Консерваторите на този етап получават 311 мандата, лейбъристите — 259, либералните демократи — 12, Шотландската национална партия — 35, останалите партии — 23.
Нито една от партиите не събира 326 гласа, необходими за самостоятелно формиране на кабинет.
 «Оставката, разбира се, е възможна. За това вече заявиха и някои членове от партията на торите, лидерът на британските лейбъристи Джеръми Корбин вече призова към оставката на Тереза Мей», заяви Годованюк за РИА Новости.
Тя отбеляза, че главната теза на консерваторите по време на предизборната кампания е била тезата за силно и стабилно лидерство.
«Консерваторите изградиха предизборната си кампания в противовес на слабеещата позиция и ниския рейтинг на Джеръми Корбин, но резултатите от кампанията показват, че торите са отстъпили в позициите си изключително силно, разривът между лейбъристите и торите стремително намаля в последно време», каза Годованюк, отбелязвайки, че в началото на предизборната кампания рейтингът на торите е изпреварвал рейтинга на лейбъристите с около 20 пункта.
Трафальгарская площадь в Лондоне
«Действително може да има оставка на Тереза Мей. Това е на дневен ред в момента. Говорят вече за вероятни претенденти за лидерския пост — настоящият министър на външните работи Борис Джонсън или министърът по излизането на Великобритания от ЕС Девиде Девис.
Доколко тези прогнози са реалистични, трудно ми е на този етап да кажа», добави старши научният сътрудник от Центъра за британски изследвания към Института за Европа към РАН.
Според нея, всичко ще зависи от това, ще успеят ли торите въобще да удържат властта, да формират правителство, да постигнат коалиция с друга партия.
Очаква се, че премиерът на Великобритания Тереза Мей ще направи изявление след резултатите от извънредните парламентарни избори.
News Front
 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;