Терористичните епизоди в света следват един след друг, но «този факт не е сензация: Техеран влезе в списъка на градовете-мишени на кървави действия, за които пое отговорност ИДИЛ», пише Роберто Тоскано за вестник La Repubblica.

Тоскано  в миналото е бил посланик на Италия в Иран.

Според автора, нападението над парламента на Иран и мавзолея на Хомейни потвърждава, че никакъв режим не е застрахован от подобни атаки, би следвало да се извлекат поуки за необходимостта от общ фронт срещу това, което днес обективно се оказва главна заплаха за сигурността на гражданите и глобалната стабилност.

«Но това не се случва, твърди Тоскано. — Не са малко многобройните войнствени и до странност бездарни съюзници в борбата с ИДИЛ, които, макар и да са обезпокоени от това, че Ислямска държава може да дестабилизира техните страни, не считат Халифата за главен врат, а приписват тази роля на Иран».

Това не е нова, пише дипломатът: достатъчно е да се замислим за саудитската, катарската и турската подкрепа при зараждането на ИДИЛ — с цел да се противопоставят на Асад, «Хизбулла» и най-вече на Иран.

«Но има и нещо ново, то е във Вашингтон, където иранската догма за «великия сатана» се преобразува — без особен подбор на средствата и съюзниците — в подкрепата на политиката на изолация и отслабване на Техеран», се казва в статията.

Едва ли може да се установи пряка причинна връзка между визитата на Тръмп в Саудитска Арабия и нападението в Техеран, пише авторът, «но сигналът, който излъчи тази визита, беше много ясен: Иран — това е враг, който трябва да бъде победен; другите проблеми — са вторични; всички средства са добри; всички съюзници са приемливи».

Екс-посланикът в Иран отбелязва, че на този етап не е ясно следното: кои са терористите.

Той споменава арабите от провинция Хузестан и народът белуджи на източната граница на Иран, но счита по-вероятна съпричастността на Организацията на моджахедите в Иран («Моджахедин-е Халк»), «които подкрепя Саудитска Арабия».

«Ние сме във фаза на многобройни и кръстосани конфликти, а главното е — загуба на контрол над управляемостта на международната система: това и идеалната среда за тероризма», счита Тоскано.

Той призовава да се последва примера на главата на МВнР на Германия Габриел, който в интервю за вестник  Handelsblatt

разкритикува «тръмпизацията» на общуването с Катар и колосалния обем на продажби на американско оръжие за монархиите от Персийския залив, потвърждавайки в същото време важността на подкрепата — след успеха на споразумението за ядрената програма — на активния дипломатически контакт с Иран.

News Front

Източник: http://www.repubblica.it/

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;