«Ислямска държава» пое отговорността за първата си атака в Иран, където на власт са шиитите, пише Франсисто Корон за Еl Mundo.

«Ал-Амак», информационната агенция на ИДИЛ, публикува три изявления за отговорността и разпространи видеозапис, направен, видимо, от камерите на Go Pro, които e използвал от един от нападателите над иранския парламент», споделя Вериан Хан, директор на редакцията на аналитичния център  TRAC, който проследява придвижването на джихадистката групировка.

«От този материал следва, че «Ислямска държава» не само е знаела за това събитие по-рано, но и, вероятно, го е планирала», добавя Хан.

Според автора, зад нападението над иранския парламент стоят няколко фактора.

  1. Присъствието на иранци в редовете на ИДИЛ.
  2. ИДИЛ в последните седмици активизира медийната си кампания срещу Иран. Един от иракските филиали на ИДИЛ е разпространил видео, в което «бойците призовават иранското сунитско малцинство да въстане с оръжие срещу режима. Авторът отбелязва, че иранските сунити не са проявили особен интереси към тези призиви.

3.  ИДИЛ е побъркан на тема глобално изтребление на шиитите. ИДИЛ винаги е заемал позиция, че те трябва или да преминат към сунизма, или да умрат. Тази атака срещу шиитите в най-легендарната столица на шиитизма ще бъде ефективна за извършването на пропаганда», казва Хан.

Според автора на статията, тези атаки ще придобият допълнително значение в светлината на това, че президентът на САЩ Тръмп проклина Иран, а Саудитска Арабия притиска Катар, в това число за взаиморазбирането си с Техеран.

«Ескалацията на войната между сунитите и шиитите налива масло в идеологическия огън на ИДИЛ», посочва аналитикът Чарли Уинтер.

4. Авторът изброява терористичните атаки, случили се в последния месец извън Ирак и Сирия: във Великобритания, Филипините, Индонезия, Египет, Австралия, Пакистан и Иран.

Според него, това е «трескава дейност, движима от нуждата да се отклони вниманието от загубите на ИДИЛ в Сирия и Ирак».

News Front

Източник: http://www.elmundo.es/internacional/2017/06/08/593843ece2704e48378b460e.html

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;