Директорът на Украинския институт за анализ и мениджмънт в политиката счита, че целта на Радата да закове законодателно като приоритет влизането на страната в НАТО — «това е просто имитация на парламентарна дейност».

Решението на Върховната рада законодателно да вкара като приоритет влизането на Украйна в НАТО няма да промени нищо, това решение е прието без консултации с партньорите, от което Западът ще се пукне от смях.

Такова мнение в разговор с кореспондента на ТАСС изрази директорът на Украинския институт за анализ и мениджмънт в политиката Руслан Бортник

«Това решение ще разсмее много хора от Запад. То няма да промени нищо, неговата цел е просто да се имитира парламентарна дейност и да отклони вниманието на обществото от други насъщни проблеми, например, за лисата на гореща вода или за наличието на корупция, или за негативния социален ефект от реформите», каза политологът.

Според него, в същия дух Радата може спокойно да поиска законодателно за закрепи членството на Украйна в ЕС, в шенгенската зона, в САЩ, при това «мнението на Запада е игнорирано».

«Всички сериозни хора, вземайки подобно решение, трябва най-напред да се консултират с партньорите. Напълно ясно е, че НАТО в близките 20 година няма да приеме в състава си Украйна, защото уставът на НАТО забранява да се приемат държави, които имат неразрешени териториални спорове», заяви Бортник.

РАДАТА ИСКА В НАТО

Парламентът на Украйна гласува закон, който определя като приоритет във външната политика влизането в Северноатлантическия алианс.

През декември 2014 г. Радата се отказа от извънблоковия статус на държавата.

Президентът на страната Петро Порошенко заяви тогава, че Украйна трябва към 2020 г. да обезпечи пълна съвместимост на въоръжените сили със силите на страните от НАТО.

Според него, членството в алианса е стратегическа цел на страната.

Държавният глава обеща също, че Киев ще организира референдум за влизането на страната в НАТО.

Но по думите на генералния секретар на организацията Йенс Столтенбург, Украйна съвсем НЕскоро може да стане член на НАТО.

Експертите твърдят също, че Украйна не може да претендира за членство в НАТО в близките 20 години.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;