Лидерът на британската опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин призова министър-председателката Тереза Мей да подаде оставка след загубите, които претърпя партията й на вчерашните парламентарни избори, предаде Франс прес.
«Тя загуби места на консерваторите, загуби гласове, загуби подкрепата и доверието. Това е достатъчна причина да си ходи и да отстъпи място на правителство, което действително ще представлява хората в тази страна», каза Корбин.
Мей заяви, че Великобритания се нуждае от стабилност и тя ще поеме отговорността да я осигури, ако спечели най-много места в парламента.

«Ако се окажат правилни прогнозите, че Консервативната партия печели най-много места и вероятно най-много гласове, на нас ще се падне задачата да осигурим този период на стабилност и точно това ще направим», каза Мей, след като бе преизбрана в своя окръг Мейдънхед.
Публикуван след края на изборния ден екзитпол показа, че консерваторите губят абсолютното си мнозинство в долната камара на британския парламент. При официалното преброяване на гласовете до момента е ясна съдбата на 450 от общо 650 места в парламента — консерваторите печелят 191, а лейбъристите 205/БТА

Тагове: ; ; ; ; ;